Įsibėgėja projektas „Kalba- žinių jungtis“

2007 m. balandžio 9-15 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago vidurinės mokyklos mokytojų delegacija viešėjo Portugalijos Escola Secundaria Ibn Mucana ir Agrupamento de Escolas de Sao Martinho do Porto mokyklose, kur vyko jau antrasis šiais metais projektinis susitikimas. 
Švietimo mainų paramos fondo iš ES lėšų finansuojamas Comenius 1.3 projektas jau antrasis, kuriame dalyvauja Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago vidurinė mokykla. Jo pagrindinis tikslas – naujos CLIL (Kalbos ir turinio integruotas mokymas) metodologijos išbandymas ir taikymas ugdymo procese. CLIL metodologija paremta idėja, jog užsienio kalbos galima mokyti ir per šia kalba dėstomą dalyką (pvz. istoriją, geografiją, literatūrą, matematiką), tuo pačiu metu mokinius išmokant specifinių mokomojo dalyko terminų, tikėtina padėsiančių jiems lengviau adaptuotis aukštesnės pakopos studijose.

Pirmasis projekto dalyvių iš Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Ispanijos ir Lietuvos susitikimas bei direktorių pažintinis vizitas įvyko lapkričio mėnesį Italijoje, Trevizo mieste. Jo metu buvo tartasi dėl šių metų veiklos partnerių šalių mokyklose, numatytos gairės ateinantiems dvejiems projekto metams.

Antrojo susitikimo metu buvo pristatyti per pusmetį nuveikti darbai, pasidalinta patirtimi, sunkumais taikant CLIL metodologiją. Adolfo Ramanausko – Vanago vidurinės mokyklos mokytojos pristatė jų mokinių sukurtas pateiktis, kurios buvo labai gerai įvertintos partnerių šalių mokytojų. Užsieniečiai stebėjosi mūsų mokinių išradingumu, gerais istorijos, literatūros, informacinių technologijų ir užsienio kalbų žiniomis bei įgūdžiais.

Džiugu, kad šie susitikimai ne tik suteikia galimybę apsikeisti patirtimi, bet ir plėsti kultūrinį akiratį. Vyko susitikimai su miestų merais, aplankytos tokios į UNESCO pasaulio paveldo saugomų objektų sąrašą įtrauktos vietos kaip Alcobaca vienuolynas, karalių rūmai Sintroje, Belemo tvirtovė, Švento Jurgio pilis Lisabonoje.

Ateinantiems projekto „Kalba – žinių jungtis“ metams suplanuota dar daug darbų bei keturi partnerių šalių susitikimai, kurie, tikimės, praturtins mokyklos mokytojų bei mokinių patirtį, didins motyvaciją, paįvairins ugdymo procesą.

Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago vidurinės mokyklos mokytojos
Jovita Žilinskienė
Loreta Mazėtytė
Aldona Butrimanskienė
Ramutė Volkuvienė

Parašykite komentarą