Įspūdžiai iš Leipcigo

2009 m. kovo 25-29 dienomis Leipcige, Vokietijoje vyko Comenius projekto SENTSUDER susitikimas, kurio metu vyko ir tarptautinė mokinių konferencija. Šioje konferencijoje  dalyvavo mokiniai iš Kipro, Italijos, Vengrijos, Portugalijos, Ispanijos, Vokietijos, Slovakijos,Danijos, Lenkijos ir Lietuvos. Mūsų šalį atstovavo Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinės mokyklos abiturientai Vilius Tamošiūnas, Vilius Jankauskas, Simona Šarkauskaitė ir Eimantas Vološinas. Juos lydėjo projektų vadovės istorijos mokytoja metodininkė Ramutė Volkuvienė ir dailės mokytoja metodininkė Dalia Adukevičienė bei projekto koordinatorė anglų kalbos vyresnioji mokytoja Edita Bolienė.
Pirmiausia Vokietija sužavėjo savo šiltu sutikimu. Nuo pirmų akimirkų mūsų draugai vokiečiai stengėsi, kad visi dalyviai jaustųsi kaip namie. Na, bet ne atostogauti ten važiavome. Šie projekto metai buvo skirti temai „Istoriniai keliai mūsų krašte/šalyje“. Konferencijoje buvo pristatyti darbai įvairiausiomis temomis, tokiomis kaip „Druskos kelias“, „Vyno kelias“ ir t.t. Mūsų mokyklos mokiniai pristatė  projektinį darbą tema „Alytus- tiltas tarp dviejų imperijų“, kurį paruošė Vilius Tamošiūnas, Simona Šarkauskaitė ir Vilius Jankauskas (projekto vadovė- istorijos mokytoja metodininkė Ramutė Volkuvienė).

Visi projektiniai darbai buvo be galo įdomūs, unikalūs, sužinojome įdomių faktų apie šias šalis, jų istoriją, kultūrą. Vienintelis dalykas, kuris mus truputį nustebino ir nuliūdino, tai gan skurdžios dalyvių anglų kalbos žinios. Kalbant apie mus, labai didžiuojamės ir džiaugiamės, kad galėjome atstovauti ne tik Alytų, bet ir visą Lietuvą. Sulaukėme daug sveikinimų, gražių žodžių apie savo pristatymą.

Vokietijoje laukė ne tik darbai, bet ir pramogos. Buvo organizuotos puikios ekskursijos po Leipcigą ir jo apylinkes. Leipcigo senamiestis sužavėjo savo architektūra. Senoviniai pastatai  išsaugoti iki šių dienų. Vienintelis modernų amžių žymintis pastatas – dangoraižis,esantis miesto centre.

Leipcigas –  miestas , kuriame vyko garsusis Tautų Mūšis. Turėjome galimybę vaikščioti keliais, kuriais prieš beveik 200 metų vaikščiojo pats Napoleonas. Miestas tiesiog persmelktas senovės ir didybės. Didžiausią įspūdį paliko prie Leipcigo stovintis monumentas Tautų mūšiui atminti. Faktas, kad net Antrojo pasaulinio karo metu bombarduojantys tankai nepajėgė sugriauti šio pastato, užgniaužė kvapą.

Patirtį, kurią gavome dalyvaudami šiame projekte, sunku nusakyti. Žmonės iš visos Europos, bendravimas, bendras tikslas, kelionė, darbas komandoje – tai įspūdžiai, kurie tikrai išliks visą gyvenimą. Laikas Leipcige prabėgo nepastebimai. Lauksime naujų įdomių projektinių susitikimų.

Simona Šarkauskaitė,
Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago
vidurinės mokyklos abiturientė

Parašykite komentarą