Įspūdingi laimėjimai – įspūdingas paskatinimas

Šie metai Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinei mokyklai buvo išties ypatingi. Mokykla ne tik pagaliau sulaukė remonto, tačiau ir įrodė esanti verta dar visai neseniai Lietuvos Respublikos Švietimo ministerijos mums suteikto gimnazijos vardo. 2009-2010 mokslo metais jaunieji Vanagai garbingiausius laurus skynė daugybėje konkursų bei olimpiadų. Abiturientė Agnė Svetnickaitė respublikiniame Europos egzamine laimėjo I vietą ir kelionę į Briuselį (mokytoja R.Volkuvienė), abiturientė Eglė Laužonytė tarptautiniame rašinių konkurse „Sportas ir literatūra“ – I-ąją vietą (mokytoja A.Butrimanskienė), Deividas Sabonis, 12c kl., respublikiniame kūrybiniame projekte „Elektros perdavimo linijos Lietuvoje: kaip geriau suderinti valstybės ir žmogaus interesus” laimėjo I-ąją vietą (mokytojos M.Baltuškonytė ir R.Mockevičienė) ir respublikiniame konkurse „Renkuosi verslą“ – II-ąją vietą (mokytoja R.Mockevičienė). Agnė Sadauskaitė, 12e kl. mokinė, I-oje Lietuvos mokinių lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje laimėjo III-ąją vietą (mokytoja R.Valentinavičienė). Lukas Šteinys, 8a kl. mokinys, respublikiniame moksleivių Česlovo Kudabos geografijos konkurse  laimėjo III-ąją vietą (mokytoja R.Mocevičienė).  Alytaus apskrities XIV jaunųjų matematikų komandinėje olimpiadoje, skirtoje  Kazio Klimavičiaus taurei laimėti, mūsų abiturientai Deividas Sabonis ir Viktorija Radzevičiūtė  kartu su Šv. Benedikto trimis mokiniais laimėjo I-ąją vietą (mokytojos L.Gečaitė ir L.Mazėtytė). O kiek laimėta prizinių vietų šiais mokslo metais Alytaus mieste! Pirmosios vietos įvairaus amžiaus grupėse laimėtos miesto ekonomikos ir verslo, biologijos, chemijos, fizikos, matematikos, istorijos, vokiečių kalbos, rusų kalbos olimpiadose, informacinių technologijų konkursuose.

Puikūs ir mūsų sportininkų pasiekimai. Šiais mokslo metais Lietuvos mokinių Olimpinio festivalio varžybose Alytaus mieste I-ąją vietą laimėjo plaukimo varžybose berniukų komanda, krepšinio varžybose berniukų komanda, kalnų dviračių varžybose mergaičių komanda, lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose merginų komanda,  lengvosios atletikos kroso estafečių varžybose, svarsčio kilnojimo varžybose, šaudymo varžybose. Svarsčio kilnojimo zoninėse varžybose laimėta I vieta, tarpzoninėse – II vieta. Finalinėse plaukimo varžybose laimėta 4 vieta, finalinėse lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose merginų komanda laimėjo 5 vietą. Finalinėse lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose 10d kl. mokinė Roberta Stučkaitė 400 m bėgimo rungties III vietos laimėtoja. Finalinių lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose merginų komanda 4×100 m estafečių rungties II vietos laimėtoja.

Tokiais nuopelnais didžiuotųsi bet kuri mokykla, todėl mūsų mokyklos taryba nusprendė paskatinti visus konkursų, olimpiadų, sporto varžybų prizininkus ir mokyklos aktyvistus, padovanodama nemokamą išvyką į Lenkiją.

Lenkija šį kartą pasirinkta neatsitiktinai. Turbūt daugelis, kaip ir beveik visi Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinės mokyklos mokiniai, puikiai išmano istoriją ir žino, jog 2010-ieji – Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių metai. Tad ir mokiniams šia visai Lietuvai svarbia proga buvo nuspręsta parodyti ne tik vietą, kurioje vyko garsiosios kautynės, bet ir įspūdingą mus puldinėjusio Ordino pilį Malburke. Ankstų gegužės 22 d. rytą autobusas, pilnas nors ir mieguistų, tačiau geros nuotaikos nestokojančių mokyklos šaunuolių, pajudėjo Malburko kryptimi. Atvykę, pirmiausia likome apstulbinti tvirtovės didumu, vėliau, vaikščiojant po pilį, šis įspūdis tik stiprėjo. Mes savo akimis galėjome pamatyti kaip viduramžiais buvo kaldinamos monetos, kaip atrodė didžiųjų Ordino magistrų ir paprastų riterių kambariai, tų laikų tualetai ir netgi sužinoti, kaip Lietuvos Didysis Kunigaikštis Vytautas bandė šturmuoti pilį. Po turiningos popietės Malbuko pilyje mokiniai pajudėjo Žalgirio mūšio lauko link. Įkėlę koją į šią istorinę vietą mokiniai, kaip tikri patriotai, pirmiausia išskleidė Lietuvos trispalvę, o vėliau, įkvėpti didingos vietos atmosferos ne tik klausėsi dvyliktokų parengtos paskaitos apie garsųjį mūšį, bet ir patys jį inscenizavo.

Taigi, kelionė buvo iš tiesų turininga, informatyvi ir nestokojanti geros nuotaikos. Belieka nuoširdžiai padėkoti mokyklos vadovybei, rodančiai, jog ji tikrai didžiuojasi aukštais mokinių pasiekimais ir puikiomis kelionėmis skatina juos ir toliau skinti garbingiausius apdovanojimus įvairiausiuose miesto, respublikos ir tarptautiniuose apdovanojimuose.

Eglė Laužonytė,
12b kl. mokinė

Parašykite komentarą