Europos kalbų diena Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje (NUOTRAUKOS)

Nuo 2001 m. rugsėjo 26-oji tapo Europos kalbų diena. Europa turi tikrą kalbų lobyną – 23 oficialiąsias kalbas ir per 60 vietos gyventojų bendruomenių, kalbančių regioninėmis ar mažumų kalbomis, o kur dar savo kalbomis kalbantys atvykėliai iš kitų kraštų ir žemynų! Būtent į šią kalbų gausą ir norėjo atkreipti dėmesį Europos Sąjunga ir Europos Taryba, kai ėmėsi  iniciatyvos ir rugsėjo 26d. paskelbė Europos kalbų diena, kurios paskirtis – informuoti  visuomenę apie daugiakalbystę Europoje , puoselėti kultūrų ir kalbų įvairovę ir skatinti visus mokytis kalbų mokyklose, universitetuose ir vėliau, juos baigus.

Europos kalbų dienos renginiai organizuojami ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje. Renginiai ,, Kalbos be sienų“, ,,Skambančios kalbos“ jau keletą metų tapo ryškiais pirmojo mokslo metų mėnesio akcentais.

Rugsėjo 24 d. mokykloje  vyko kasmetinis renginys, skirtas Europos kalbų dienai. Jis prasidėjo  dar iš ryto, kai pirmojo aukšto fojė buvo rodomos skaidrės apie Velsą ir Škotiją

( mokiniams vadovavo anglų kalbos mokytoja Virginija  Gaižauskienė). Pertraukų metu skambėjo muzika šešiomis kalbomis, nes norėjome parodyti, kad mūsų gimnazijoje kalbama šešiomis kalbomis.

Šventė gimnazijos aktų salėje prasidėjo eilėraščiais apie gimtąją kalbą.   Lietuvių kalba – taip pat Europos kalba, jos grožį ir skambumą atskleidė IV g klasės mokinės Laura  Kariniauskaitė ir Ugnė Rukšėnaitė (ruošė lietuvių kalbos mokytoja Janė Zelenienė). Renginio vedėja IV g klasės mokinė Reda Marčiulaitytė kreipėsi į visus šventės dalyvius ir uždavė klausimus, kas svarbu jaunimui, kokios žinios aktualios visais laikais, ką mokytis ir kaip mokytis.  Senjora Ispanija ( IV g klasės mokinė Greta Kiauličiūtė, ruošė ispanų kalbos mokytoja Loreta Kašėtienė) pasakė temperamentingą kalbą , kurioje nuskambėjo įsitikinimas, kad mokymasis turi ugdyti mąstantį, iniciatyvų žmogų.  O po to atliktą sentimentalią ispanišką dainą palydėjo gausūs aplodismentai.

Senjorą Ispaniją pakeitė madame Prancūzija. IV g klasės mokinė Kristina Petrauskaitė  (ruošė prancūzų kalbos mokytoja Marija Bagdanavičienė) kalbėjo apie tai, kad ateities pasaulio tobulumas priklauso nuo jaunimo veiklos ir požiūrio. Renginio kulminacija tapo žiūrovų dėmesį patraukęs vaidinimas pagal J. Biliūno apsakymą „Kliudžiau“. Spektaklį kūrė režisierius Robertas Šarknickas. Aktorės kalbėjo prancūziškai, o spektaklio pabaigoje dainavo lietuvių liaudies dainą „Teka teka“   Pasirodymas buvo palydėtas ovacijomis ir susižavėjimo šūksniais, nes visus sujaudino ši originali lietuvių klasiko interpretacija.

Nuomonės  buvo klausiama ir frau Vokietijos.  IV g klasės mokinys Lukas Galkauskas teigė, kad jaunimas turi būti pasiruošęs atlikti nenumatytus darbus, o jo monologą papildė abiturientės Agnės Žvinakytės pasakytas J.V.Gėtės eilėraštis ( mokinius ruošė vokiečių kalbos mokytoja Giedrė Krajauskaitė) Gospoža Rusija (I g klasės mokinys Justinas Sapežinskas, kurį ruošė rusų kalbos  mokytoja Valė Benekeraitienė) taip pat kalbėjo mokymosi klausimu. O žiūrovų nuotaiką pakėlė rusiška dažnutė, kurią dainavo 8 a klasės mokinys Antanas Dambrauskas.

Misis Didžioji Britanija , kurios vardu kalbėjo IV g klasės mokinė Gintarė Žuromskaitė ( ruošė anglų kalbos mokytoja Leonida Tolvaišienė), teigė, kad būtent mokykla yra tas laikotarpis, kai atsiskleidžia visapusiškas jauno žmogaus talentas, kai išryškėja jo polinkiai ir sustiprėja kūrybinės jėgos.

Anglų mokytoja Reda Gerybienė pristatė III-IV gimnazijos klasės mokinių  projektą „Įžymios Vilniaus vietos angliškai“. Mokiniai  vyko į Vilnių ir aprašinėjo lankytinas mūsų sostinės  vietas. Įdomios  pateiktys apie kiekvieną iš jų sulaukė nuoširdaus mokinių susižavėjimo. Projektą ruošė anglų kalbos mokytojos R.Gerybienė, L.Tolvaišienė, Edita Bolienė su savo mokiniais.

Nuaidėjus skambučiui mokiniai neišsilakstė, tad galima teigti, kad renginys buvo tikrai įdomus ir prasmingas. Dėkojame organizatoriams ir dalyviams ir lauksime kitų metų.

Viltė Januškevičiūtė, Ilona Dusevičiūtė,

2 c g mokinės, žurnalistų būrelio narės.

Parašykite komentarą