Gimnazijoje vyko akcija “Žali ir tuo patenkinti”

Spalio 13d. į Adolfo Ramanausko-Vanago gimnaziją sugūžėjo jaunimas, norintis prisidėti prie ekologinio gyvenimo ir prie mūsų aplinkos švarinimo – čia vyko akcija „Žali ir tuo patenkinti“.

Skatinti jaunimo prisidėti prie tokių akcijų susirinko Alytaus miesto mokinių tarybos (AMMT) nariai ir neseniai su naująją Alytaus miesto koordinatore Elvina Norute kasmetinėje akcijoje „Darom“ startavęs jaunimas.

Vedėjas Emilis Remeikis trumpai pristatė apie šią akciją. Jos tikslą – išmokti pasigaminti ekologinį maišelį ir, be abejo, skatinti žmonių ekologiškumą. Ieva Valavičiūtė, AMMT narė, žiūrovams parengė trumpą viktoriną, kurios metu buvo galima laimėti lankstinukus. Klausimai buvo nesunkūs, tačiau pradžioje žiūrovai buvo nedrąsūs ir nedrįso atsakyti, bijodami, kad suklys. Pamatę, kad nėra ko bijoti, visi nesivaržydami puolė atsakinėti į klausimus, tokius kaip „Kas yra ekologija?“, „Kuri transporto priemonė sunaudoja mažiausiai energijos?“, „Kokie maišeliai mažiausiai teršia aplinką?“ ir pan. ir bėgo atsiimti prizų.

Po viktorinos trumpam atsipūtimui jaunimas pasiklausė E. Norutės apie akciją „Darom‘11“. Ji pasakojo apie praėjusių metų rekordus, karštuosius taškus ir vykusias akcijas bei paragino visus prisidėti prie ekologinės akcijos.

Judant link maišelių lankstymo, I. Valavičiūtė grįžo papasakoti apie trečiąsias pasaulio šalis. Mergina kalbėjo apie Indiją, kaip išsimaitina tos šalies žmonės ir jų pragyvenimo šaltinį – ekologinių maišelių lankstymą. Po pristatymo, nieko nelaukiant, Ieva paragino susiburti į grupes ir mokintis, kaip reikia lankstyti tokius maišelius.

Maišelių lankstymo metu buvo dalinamos dvi apklausos: AMMT ir „Darom“ komandų. AMMT apklausos metu paaiškėjo, kad iš 106 apklaustųjų 57% rūšiuoja atliekas, o 43% to nedaro; 79% naudoja ekologiškus produktus, o 21% nenaudoja; net 96% pritaria tokioms akcijoms, kaip “Žali ir tuo patenkinti”, ir tik 4% atsakė neigiamai. „Darom“ apklausos metu 93% apklaustųjų žino apie akciją “Darom” ir tik 7% nežino; iš 58 apklausos dalyvių 60% minėtoje akcijoje dalyvavo, o 40% prie jos neprisidėjo. Šioje anketoje buvo galima pateikti savo pastabas ar pasiūlymus organizatoriams. Keletas iš jų: “Jūs puikūs. Norėčiau prisijungti”, “Kad mokyklose daugiau apie tai kalbėtų”, “Labiau atsižvelkit į žmonių skaičių punktuose (pagal užterštumo lygį)“.

Išmokus pasigaminti ekologinius maišelius, jaunimas buvo pakviestas sudalyvauti žaidime, kas greičiausiai pagamins penkis ekologinius maišelius. Po keliolikos minučių paaiškėjo pirmų trijų vietų nugalėtojai: I-oji atiteko Saimonui Tarteniui, II-oji Aušrinei Kučinskaitei, o III-ioji – Simui Kundrotui. Nugalėtojai gavo knygas, o pirmosios vietos laimėtojas papildomai gavo Alytaus nuotraukos dėlionę.

Visi dalyvavusieji akcijoje išėjo su šypsenomis veiduose, o apklausa parodė, kad tokių renginių jaunimui reikia daugiau, todėl ateityje reikia tikėtis būsiančių panašių akcijų. Organizatoriai ragina prisidėti prie švarinimo akcijos „Darom‘11“.

Snieguolė Rakauskaitė, AMMT

Parašykite komentarą