Vėlinių popietė

Saulėtą lapkričio 2- osios popietę Maironiečių, Kudirkaičių ir žurnalistų būrelių nariai susirinko paminėti Vėlinių dienos. Nedidelis būrelis susirinkusiųjų mokinių ir mokytojų susikaupę laukė renginio pradžios. Pirmus žodžius tarė popietės organizatorė, Maironiečių būrelio vadovė, mokytoja Janė Zelenienė. Mokytoja pasidžiaugė gražia, saulėta diena už lango ir pakvietė visus susirinkusius kartu pagalvoti apie Vėlinių dienos svarbą mūsų gyvenime. Nostalgišką nuotaiką sukūrė smuiko garsai – ilgesingą ir svajingą melodiją griežė II c g klasės mokinė Ugnė Maliauskaitė.

Po kūrinio išgirdome Kudirkaičių būrelio merginų pasakojimą apie Vėlinių minėjimo papročius senovėje. Sužinojome, kad Vėlinių diena yra minima nuo senų laikų. Žmonės manė, jog vėlė atsiskiria ir toliau gyvena su giminaičiais, todėl namiškiai rengdavo puotas kapinėse. Likusį maistą ir gėrimus palikdavo ten mirusiems. Tačiau toks paprotys buvo uždraustas. Senovėje manyta, kad žvakutė nušviečia mirusiojo kelią į dangų. Išgirdome, kad nemažai rašytojų domėjosi pomirtiniu gyvenimu, vėlėmis. Vienas iš jų – tai Jonas Basanavičius. Lietuvoje 1990 m. vasario 9 d. buvo priimtas įstatymas, pagal kurį lapkričio 1-oji paskelbta nedarbo diena.

Po įdomaus pasakojimo apie Vėlinių papročius galėjome pasiklausyti Maironiečių būrelio narių deklamuojamų eilėraščių, skambėjo Justino Marcinkevičiaus, Salomėjos Nėries, Bernardo Brazdžionio eilės. Ryškiu renginio akcentu tapo šiuolaikinės dainos būrelio narių Ugnės Maliauskaitės ir Gerdos Juozapavičiūtės atlikta daina ,, Strazdas‘‘, nuskaidrinusi nuotaiką tautosakos dvasia.

Pabaigoje mokytoja Janė Zelenienė padėkojo už dalyvavimą ir išreiškė viltį, kad šios dienos svarbos mūsų sąmonėje niekada nepakeis jokie nauji pasaulio vėjai.

Karolina Miliauskaitė, II cg, žurnalistų būrelio narė

Parašykite komentarą