Kad žodis tartum sparnas suplazdėtų …

Daina nepasiremsi kaip lazda.
Eilėraščiu pasaulio nesutversi.
Bet mūsų žodžiai dega kai kada,
Įsiliepsnoja kai kada jie tarsi…

Justinas Marcinkevičius

Sausio 21 dieną mūsų gimnazijoje skambėjo meninio skaitymo mylėtojų žodis. Jaunieji skaitovai rinkosi ypač prasmingus tekstus, ieškojo „personažo, kuriuo galėtų savo sielą išsakyti“(Gintarė IVa), klausė „ ko nori pasaulis iš mūsų“ (Gintarė II b), girdėjo japonės motinos raudą ( Rimantė IV a). „Už jūrų marių, už vandenėlių“ , – nuvilnijo daina ( Neringa I b) kaip Pažadėtosios žemės metafora. Tėvynės temą įprasmino ir vaikinai lietuviško beržo vaizdinyje (Rokas II a) ir karaliaus – užkurio tragedijoje (Dovydas II c).

Renginyje „žėrėjo spalvų įvairovė“ ( Reda IV b), džiaugsmingai skambėjo „jaunystė veržiasi mylėt“ ( Greta III c), liūdnai „meilė – žodis, dažniausiai išduotas, dažniausiai parduotas“ ( Agneta Marija III a). Mokinių lūpose pynėsi ir nakties lietus, ir džiaugsmas (Emilija III b).

7-8-ųjų klasių mokinės kalbėjo apie amžinas, svarbias vaikų ir paauglių problemas: kur prapuola nereikalingi žaislai ( Miglė 8a), kaip gyventi naujoje mokykloje ( Gretė 7a), kaip išgelbėti šventę ( Rugilė 7a). O įtaigiausiai suspindo giesmė motinos meilei ir aukai ( Aušra 8c).

Jaunųjų skaitovų pasirodymą lydėjo ir prasmingi vedėjų žodžiai, ir garsioji daina „Margi sakalai“. Visus nustebino Karolis Kirkliauskas (7a), perskaitęs du šviesius, džiaugsmingus savo kūrybos eilėraščius.

Komisijai ( lietuvių kalbos mokytojoms) buvo labai sunku išrinkti geriausius. Po audringų diskusijų nuspręsta, kad mūsų mokyklai miesto meninio skaitymo konkurse atstovaus Aušra Šumskaitė (8c) ir Miglė Galkauskaitė (8a) bei Jurgita Beniuškevičiūtė ( IV c). Sveikiname nugalėtojas, linkime joms sėkmės! Didžiuojamės ir žavimės visais jaunaisiais skaitovais!

Eglė Barysienė,

lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

Parašykite komentarą