Savaitė be patyčių

Šiandieninėje visuomenėje vis garsiau pradedama kalbėti apie vieną skaudžiausių socialinių problemų – moksleivių patyčias. Neseniai mus sukrėtė penkiolikmečio alytiškio istorija. Ramaus būdo vaikinas prieš save pakėlė ranką dėl jam diena iš dienos daryto psichologinio bendraamžių spaudimo. Tokios nemalonios istorijos priverčia giliai susimąstyti, ar tikrai viskas gerai mūsų visuomenėje ir ar tikrai joje kitokie nei „daugelis“ gali rasti sau palankią terpę.

Mūsų Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos bendruomenė nėra tik pasyvi tų nemalonių, ažiotažą visuomenėje sukėlusių įvykių stebėtoja. Gimnazija tarė garsų „NE“ paauglių patyčioms mokykloje. Visą praėjusią savaitę buvo vykdoma aktyvi prevencinė programa, mažinanti patyčių atvejus mūsų bendruomenėje. „Savaitės BE PATYČIŲ“ metu klasių auklėtojai turėjo galimybę pasikviesti pareigūną ,kuris moksleiviams aiškino, kokių siaubingų socialinių bei psichologinių pasekmių gali turėti toks bendraamžių smurtas. Svečias pabrėžė, jog šią problemą, su kuria veikiausiai esame susidūręs kiekvienas, reikia likviduoti su šaknimis, tik tada bus galima realiai kalbėti apie pilnavertę visuomenę .

Nebuvo apsiribota tik paskaitomis. 7-8 ir I-II klasių moksleiviai gamino toleranciją skatinančias draugystės apyrankes. Šiai problemai neabejingi I-IV klasių moksleiviai piešė plakatus tema „Nustok tyčiotis“ . Įvyko ir didelio susidomėjimo sulaukę parodomieji debatai tema „ Vaikų ir paauglių patyčios ir smurtas – tik mokyklos problema“. Gimnazistams pasiruošti padėjo mokytoja Janina Zelenienė. Tiek teigiantieji (Ineta Meškelevičiūtė IVd g, Evelina Paulauskaitė IV d g, Simona Simanavičiūtė IVd g), tiek neigiantieji (Povilas Labukas II c g, Marija Markauskaitė III e g, Evelina Venckūnaitė IV d g) išties kalbėjo labai įdomiai. Tačiau vis dėlto svaresni argumentai buvo pateikti komandos, teigusios, jog vaikų ir jaunimo patyčios ir smurtas nėra tik mokyklos problema.

Viena iš svarbiausių šios savaitės naujienų – tai mūsų gimnazijos socialinės pedagogės Gintarės Savukynaitės iniciatyva sukurtas elektroninis paštas, į kurį dabar gali rašyti tiek savo aplinkoje matantys patyčias, tiek jas patiriantys. Tikimasi, jog šis „ pagalba.vanagas@gmail.com“ elektroninis paštas bus ta prevencinė priemonė, kuri efektyviai padės mažinti smurtą mokykloje. Vaikai, bijantys garsiai išsakyti savo problemas, galės tiesiog jomis pasidalinti anonimiškai. Tiek šios savaitės be patyčių kuratorė etikos mokytoja Meilė Platūkienė, tiek mokyklos socialinė pedagogė Gintarė Savukynaitė džiaugiasi įvykdytais darbais. Tikisi, kas mokiniams naudingas bus ir paruoštas lankstinukas „Patyčios (įvairių rūšių priekabiavimas)“.

Pernai miesto ugdymo įstaigos švietimo skyrių informavo apie 24 smurtinius atvejus, kas antras paklaustas teigia periodiškai patiriantis psichologinį smurtą. Mano, kaip jauno Lietuvos Respublikos piliečio, stebinčio šią situaciją iš šalies, patarimas būtų atsigręžti į šeimą. Svarbu, jog adekvačiai į esamą situaciją reaguotų svarbiausia socialinė terpė, kurioje vaikas yra ugdomas. Tėvai, pasinaudodami autoritetu, privalo vaikams įdiegti esminius gyvenimo principus – pagarbą kitam bei pakantumą. Šeimoje atžaloms turėtų būti įskiepijama, jog bet koks kito žmogaus žeminimas ar engimas yra tik silpnos asmenybės požymis. Jokiu būdu šeimoje tokie klausimai neturėtų būti tabu. Jei tylėsime, vangiai judėsime teigiamų pokyčių link. Aš tikiu, jog ilgainiui esminis požiūris keisis, žmonės taps tolerantiškesni, geranoriški ir neabejingi vienas kitam.

Povilas Labukas II c g klasės mokinys, žurnalistų būrelio narys

Parašykite komentarą