Ir vėl vanagai laimėjo kelionę į Strasbūrą!

Antrą kartą Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda laimėjo Europos Parlamento informacijos biuro Lietuvoje organizuotą konkursą „Euroscola“ Alytaus apskrities mokykloms, kurio nugalėtojai pakviesti šių metų rugsėjo 30 d. Strasbūre atstovauti Lietuvai Europos Parlamente vyksiančiuose debatuose. Tokią progą mūsų gimnazistai turėjo 2008 m. gruodžio 19 d.

„Euroscola“ konkursą sudarė du etapai. Pirmame etape mūsų komanda, kurią sudarė 24 mokinių ir 3 mokytojų grupė, turėjo parengti komiksą – prezentaciją tema „Europos Parlamentas šalia mūsų“. Europos Parlamentas daugumai europiečių dažnai atrodo labai tolimas, jo darbai – nelabai suprantami, jo vaidmuo ir svarba europiečių gyvenime lieka sunkiai suvokiami. Tačiau Europos Parlamento sprendimai lydi mus visus kiekvieną dieną: nuo oro kokybės iki žaislų saugumo, nuo mobiliojo ryšio kainų iki reklamos per televiziją apribojimų – visa tai yra reglamentuojama Europos Sąjungos teisės aktų, kurie yra priimami Europos Parlamento ir Europos Tarybos. Buvo sunku šūsnį minčių sutalpinti į nustatytos apimties pateiktį, tačiau komanda įveikė šią užduotį, o pateiktis, išrinkta tarp trijų geriausiųjų Alytaus apskrityje, padėjo komandai patekti į antrąjį –  finalinį etapą. Pirmame etape mums padėjo dailės mokytoja metodininkė Dalia Adukevičienė ir informacinių technologijų mokytoja metodininkė Loreta Mazėtytė.

Gegužės 24 d. rytą Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda „apsiginklavusi“ žiniomis apie Europos Sąjungą išžygiavo į Dzūkijos pagrindinę mokyklą. Finaliniame etape dar dalyvavo Druskininkų „Ryto” gimnazijos bei Alytaus raj. Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus vidurinės mokyklos komandos. Visi labai jaudinosi, iki paskutinės akimirkos iš rankų nepaleido savo užrašų apie Europos Sąjungą, Parlamentą ir kitas ES institucijas. „Euroscola“ finalas susidėjo iš trijų etapų. Pirmame etape kiekviena komanda atsakinėjo į savo ištrauktus klausimus. Mūsų komandai sekėsi neblogai – atsakėme ne tik savo, bet ir kitų komandų neatsakytus klausimus. Šiame etape pateikti 36 klausimai išvargino, tačiau po pertraukos pasistiprinome ir toliau grįžome tęsti kovos. Buvo likę du etapai. Antrasis etapas – klausimai apie Europos Sąjungos valstybes nares. Kadangi kiekvienas mūsų komandos narys sąžiningai atliko savo namų darbus – susipažino su jam paskirta ES šalimi – vienam net nespėjus perskaityti klausimo, kitas jau žinojo atsakymą. Nors kai kurie klausimai buvo parašyti anglų, prancūzų ir netgi vokiečių kalbomis, mes pirmieji net nesibaigus paskirtam laikui grąžinome atsakymus organizatoriams. Pasibaigus šiam etapui jau svarstėme, kokie mūsų šansai laimėti. Žinojome, kad konkursui ruošėmės sąžiningai ir stropiai, taigi nusprendėme nesijaudinti ir susikaupti prieš paskutinįjį etapą. Kiekvienai komandai buvo išdalinti lapai su žmonių, kurie yra susiję su Europos Sąjunga, nuotraukomis. Tik gavus lapus iškart pasipylė atsakymai – Valdemaras Tomaševskis, Robertas Šumanas, Radvilė Morkūnaitė ir kiti pažįstami vardai. Grąžinus paskutinį užduoties lapą mes supratome – savo darbą baigėme, beliko laukti rezultatų. Kol komisija skaičiavo balus visi nekantravome, juk kiekvienas norėjome laimėti kelionę į Strasbūrą. Prasidėjo apdovanojimai. Paskelbus trečios vietos komandą laimėtoją mūsų visų širdys pradėjo plakti dar stipriau – trečią vietą laimėjo Druskininkai. Kai finalinio renginio vedėja pasakė, kad antrą vietą laimėjo Krokialaukio komanda, o ekrane pamatėme galutinius rezultatus, visi pašokome iš vietos. Savo priešininkus aplenkėme beveik dvigubai! Visa komanda žengėme į priekį atsiimti apdovanojimo, kurį laimėjome savo žinių dėka. Kad finale pasirodėme puikiai, esame dėkingi mus ruošusiai istorijos mokytojai metodininkei Ramutei Volkuvienei.

Šypsenų papuoštais veidais ir nešini dovanomis keliavome į savo gimnaziją – mūsų misija baigta, belieka laukti rugsėjo 30 dienos, kai visa Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda keliaus į Strabūrą, kur galės savo akimis pamatyti tai, apie ką visą mėnesį mokėsi – Europos Parlamentą, instituciją, kurios nutarimai paliečia kiekvieną europietį, kur galės dalyvauti debatuose, anglų kalba su kitais Europos šalių jaunuoliais diskutuos apie ES problemas.

Vytautė Gumauskaitė, IIIk g kl. mokinė,

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija

Parašykite komentarą