Mūsų gimnazistės atstovavo Lietuvai Taikos forume, kuris vyko Prancūzijos mieste Verdun

Šių metų gegužės 22 dieną šešios merginos iš Lietuvos išvyko į tarptautinį taikos susitikimą Prancūzijoje, Verdun mieste. Tarp jų buvo ir dvi Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos III b g klasės mokinės Gintarė Granskaitė ir Indrė Miltakytė.

Kelionė truko dešimt dienų. Susitikime dalyvavo paaugliai iš keturių šalių: Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos ir, žinoma, Prancūzijos. Kiekvienas dalyvis buvo apgyvendintas prancūzų šeimoje, kurioje gyveno visą kelionės laiką.

Tarptautiniame Taikos centre kiekvieną dieną vyko įvairios konferencijos, pasakojimai, debatai ir žaidimai. Pirmosiomis dienomis kiekvienas dalyvis turėjo prisistatyti ir pristatyti pasakojimus apie savo šalies sienų kitimus bei įžymius pacifistus. Taip pat buvo kalbama apie migraciją, Europos Sąjungą, kylančias problemas, ieškoma būdų jas išspręsti, vaidinami Europos Parlamento nariai ir pats posėdis. Ši užduotis davė tikrai nemažai patirties ir naujų žinių. Paskutinę dieną Taikos centre visų šalių atstovai pristatė savo šalies tradicijas, pačią šalį, jos kultūrą. Lietuvės padainavo sutartinę, žaidė liaudišką žaidimą (taip pat mokė tai daryti ir kitus) ir užsieniečiams pravedė lietuvių kalbos pamokėlę.

Kelionės metu buvo rengiamos ekskursijos po Verdun miestą, muziejus, mūšio vietas bei kitas žymias vietoves.

Kaip prisiminimą Taikos centrui mokiniai ir mokytojai paliko po akmenį, kurį buvo išdailinę TAIKOS tema. Žinoma, akmenų buvo įvairiausių, nes taiką kiekvienas suprato vis kitaip, tačiau dažniausiai pasitaikė balandžio simbolis.

Paskutinę kelionės dieną dalyviai važiavo į Paryžių, kur praleido visą likusią dienos dalį. Ten mokiniai viešėjo Prancūzijos Senate, taip pat aplankė meilės miesto žymias vietas ir pastatus.

Šis tarptautinis susitikimas buvo kelias į naujas žinias, patirtį, naujas pažintis, prancūzų kalbos patobulinimą ir, žinoma, puikiai praleistą laiką. Nors ši kelionė truko dešimt dienų, tačiau įspūdžiai išliks visą gyvenimą!

Indrė Miltakytė ir Gintarė Granskaitė

Parašykite komentarą