„Žalčio karūnos besiekiant“

Rugsėjo 17 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ištvermingiausių mokinių grupė kartu su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnais, tęsdami bendravimo bei bendradarbiavimo kultūrinėje, pažintinėje bei sportinėje veikloje pasirašytą trejų metų sutartį (projekto koordinatoriai lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Ališauskienė ir majoras Aidas Vasinauskas), išvyko į Druskininkus, kur dalyvavo Lietuvos jaunimo turizmo centro organizuojamame 20 km. turistiniame žygyje ,,Žalčio karūnos besiekiant”. Šis žygis yra Lietuvos jaunimo turizmo centro vykdomo projekto ,,Čiurlionio miražai”, skirto kompozitoriaus ir dailininko 100-osioms mirties metinėms paminėti, dalis.

Pakeliui į Druskininkus mokytoja R. Ališauskienė pasakojo apie tai, kas M.K.Čiurlionį siejo su šiuo gražiu pietiniame Lietuvos pakraštyje esančiu miestu. Druskininkuose prabėgo menininko vaikystė, apgaubta artimųjų meilės ir šilumos. Šiame mieste kūrėjas užaugo, o vėliau laisvalaikiu skubėdavo sugrįžti į tėvų namus, džiaugdavosi galėdamas paklajoti miško takais. Druskininkai ir jų apylinkės buvo ilgalaikis kūrėjo įkvėpimo šaltinis.
Turistinio žygio dalyviai rinkosi prie skulptoriaus V.Vildžiūno paminklo M.K.Čiurlioniui. Pirmiausia turistai aplankė M.K.Čiurlionio muziejų, po to leidosi M.K.Čiurlionio gyvenimo ir kūrybos keliais, pasigrožėjo Raigardo kraštovaizdžiu, Avirės hidrografiniu draustiniu, klausėsi žygio organizatorių pasakojimų apie M.K.Čiurlionį.
Į nelengvą 20 km. žygį kartu su jaunimu išėjo ir kūno kultūros vyresnioji mokytoja Danutė Bučinskienė. Stebėtinas mokytojos ryžtas ir ištvermė! Ji koja į koją žygiavo kartu su gimnazistais Raminta Kantaravičiūte, Lina Šadurskaite, Živile Žuromskaite, Linu Mockevičiumi, Rūta Gradeckaite, Gabija Mineikaite, Angele Adamukaityte, Mindaugu Lukošiūnu, Vytautu Saboniu, Greta Augustinavičiūte, Kotryna Jaruševičiūte, Roku Petrausku, Valdu Reikertu, Greta Juodžiukynaite, Austina Kvedaravičiūte, Greta Lapinskaite, Greta Bagdanavičiūte, Auguste Juknelyte, Rūta Jakimavičiūte bei Karo akademijos kariūnais. Drąsiau ir smagiau kelyje, kada kartu žengia būsimieji karininkai.
Turistinis žygis sėkmingai pasibaigė, išbandytos jėgos, ištvermė, sukaupta įspūdžių, daug sužinota, prisiliesta prie M.K. Čiurlionio atminimo. Žygio dalyviams, kaip ir menininkui, iš tokių pasivaikščiojimų sugrįžus, norisi pasakyti: ,,Tos pušys kažkaip ypatingai ošia – skamba visai kaip styginių orkestras“.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Ališauskienė

Parašykite komentarą