Gimnazistės viešėjo seime

Šių metų lapkričio 14-17 dienomis, Lietuvos Respublikos Seime vyko 24-oji Frankofonijos Parlamentinės Asamblėjos Europos regiono sesija. Lapkričio 16 dieną į Seimą išvyko Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago moksleivės, IV b g klasės mokinės, Karolina Gavelytė, Gintarė Granskaitė, Emilija Kazakevičiūtė ir Indrė Miltakytė ir gimnazijos pavaduotoja Rita Baubonienė.
Nuvykę į Seimą, pasijutome tikromis politikėmis: turėjome galimybę sėdėti garsių žmonių kėdėse ir klausyti posėdžio, net pačios dalyvauti diskusijose. Asamblėjos posėdyje kalbėjo romanų filologijos profesorė, lenkė Teresa Tomaszkiewicz, FPA vicepirmininkas, Belgijos prancūzų kalbos mokytojų asociacijos prezidentė Christiane Buisseret, FIPF viceprezidentas šveicaras R. Gevaert. Po diskusijos ir kavos pertraukėlės, mūsų gimnazijos atstovės taip pat turėjo galimybę pasisakyti apie gimnazijoje vykdomą prancūzų kalbos dvikalbio mokymo projektą EMILE, papasakoti Europos parlamentarams, kodėl pasirinko dvikalbį mokymą . Indrė ir Gintarė pasidalino savo įspūdžiais iš dalyvavimo tarptautinėje Verdeno Taikos konferencijoje. Pavaduotoja kalbėjo apie dvikalbio mokymo naudą ugdymui, su kokiomis problemomis susiduria mokiniai, pasirinkę dvikalbį mokymąsi. Po pasisakymo mūsų gimnazijos atstovės buvo palydėtos garsiais plojimais, gavo simbolinių dovanų. Briuselio federacijos parlamento narys Jean- Paul Wahl pasakė, kad visų politikų žodžiai buvo skirti protui, o mūsų pasisakymai krito į širdis. Jis teigė, kad, tai, kas pataiko į širdį, išlieka ilgam. Prancūzų instituto Lietuvoje kultūros atašė Luc Aubry padėkojo gimnazijos mokinėms ir pavaduotojai už už puikius pasisakymus Asamblėjos posėdyje.
LR seimo restorane visiems Asamblėjos dalyviams buvo surengti pietūs. Čia gimnazistės buvo labai šiltai sutiktos. Dauguma posėdžio dalyvių ir pasisakiusiųjų nepagailėjo gražių žodžių ir pagyrimų moksleivėms, skatino ir toliau mokytis prancūzų kalbos. Garbūs parlamentarai spaudė rankas, klausinėjo, ar mes visuomet taip šypsomės, ar visuomet prancūzų kalbą lyginame su paukščių čiulbesiu, upelio čiurlenimu.

Taigi, galime pasidžiaugti, kad mūsų gimnazistai turi galimybę dalyvauti dvikalbio mokymo projekte, didesnes galimybes studijoms, tapti tikrais vieningos Europos piliečiais, kuriems atverti Europos kultūros lobynai.

Gintarė Granskaitė IVbg kl.

Parašykite komentarą