Kino vakaras Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijoje

Kino vakaras – jau gana sena tradicija mūsų mokykloje. Idėja, jog gimnazistai galėtų drauge žiūrėti filmus savojoje mokykloje, gimė prieš kelerius metus. Tuometinė mokinių taryba priėmė bendrą nutarimą: „Visi mėgstame žiūrėti filmus, tad argi nebūtų smagu tai padaryti kartu su draugais mokyklos aktų salėje – tik mokiniams skirtame mini kino teatre?“ Kartu gimė ir šio ypatingo vakaro tikslas: suburti mokinius, skatinti jų tarpusavio diskusijas, suteikti galimybę dalintis bendromis emocijomis.

Gruodžio 14-ąją vėl susirinkome tęsti šios gražios tradicijos. Kino vakaro seansui buvo parinktas itin įtempto siužeto filmas „Skrydis virš gegutės lizdo“, kurį rekomendavo etikos mokytoja Meilė Platūkienė: „Tai – kino klasika.“ Aktų salėje susirinko nemažai gimnazistų, kurie, žiūrėdami kino juostą, galėjo ir užkandžiauti šiam vakarui mokinių tarybos paruoštais spragėsiais.

„Skrydis virš gegutės lizdo“ 1975 m. pelnė penkis „Oskarus“ bei laimėjo JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus. Siužetas žiūrovą nukelia į psichiatrijos ligoninę, kurioje psichinių sutrikimų turintys ligoniai baigia prarasti žmogiškumo bruožus. Pacientai patiria stiprų psichologinį terorą, kol į skyrių atvežamas ligoninės tvarką visiškai sujauksiąs naujokas Rendlis Makmerfis.

Kino juosta įtraukianti, verčianti susimąstyti apie kasdienybės monotoniją. Tai filmas apie visuomenę, gyvenimą ir mirtį, tvarką ir chaosą, sveiką protą ir beprotybę. Ne veltui susirinkę moksleiviai negalėjo atitraukti akių nuo ekrano.
Filmui pasibaigus mokiniai entuziastingai dalijosi įspūdžiais: „Šis filmas demonstruoja žmoniškumo pergalę prieš sistemą, kuri ne tik nepadeda žmogui, bet ir izoliuoja jį nuo pasaulio.“ Asmens laisve tikintį jaunimą sužavėjo šiame XX a. filme subtiliai pademonstruotas idealo įgyvendinimas.

Rugilė Bražinskaitė , III f g klasės mokinė,

mokinių tarybos pirmininkės pavaduotoja, žurnalistų būrelio narė

Parašykite komentarą