Iškilminga Mokyklos dienos šventė

2012 metų kovo 6 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko–Vanago gimnazija, viena seniausių mokymo įstaigų Alytuje, šventė Mokyklos dieną. Ši diena mūsų mokyklos bendruomenei išskirtinė dėl to, kad tai yra ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimimo diena. Šiemet mokykla gavo nuostabią dovaną: buvo renovuotas mokyklos muziejus. Mokyklos istorijos–kraštotyros muziejus įsteigtas 1969 m., tai vienas seniausių mokyklos muziejų mieste. Dabar jame kaupiamos, saugomos ir propaguojamos Adolfo Ramanausko-Vanago gyvenimo ir kovos tiesos, renkama gimnazijos, Mokytojų seminarijos istorija, Dzūkijos krašto etnografiniai eksponatai. Dabar jis itin modernus, patrauklus ir įdomus: įrengti ekranai, kuriuose nuolat rodomi gimnazistų sukurti filmukai, konferencijų salė puikiai tinka edukacinei veiklai, laiko juosta byloja apie mokyklos istoriją, kuri prasidėjo dar 1919 metais, kai kareivinėse buvo atidaryta keturklasė vidurinė mokykla. Tuo metu direktoriumi buvo Kazimieras Klimavičius, kuris skyrė savo gyvenimą mūsų mokyklai. Jo ir daugelio kitų žymių pedagogų atminimas taip pat įprasmintas naujajame muziejuje.

Šventinis renginys prasidėjo iškilmingu Lietuvos Respublikos himno giedojimu, kuriam akomponavo Lietuvos kariuomenės orkestras. Gyvai atliekamas himnas skambėjo išties įspūdingai. Iškilmes tęsė gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas, kuris pasveikino susirinkusiuosius ir pristatė garbius mokyklos svečius: Alytaus miesto merą Feliksą Džiautą, Lietuvos Respublikos Seimo narę Auksutę Ramanauskaitę– Skokauskienę, Seimo narę Zitą Užlytę, Lietuvos kariuomenės vadą, generolą leitenantą Arvydą Pocių, Lietuvos Laivės Kovos Sąjūdžio Dainavos apygardos vadą Vytautą Žilionį Mokykloje taip pat lankėsi kitų miesto gimnazijų direktoriai, rėmėjai, padėję atnaujinti mokyklos muziejų, taip pat ir senoliai partizanai. Malonu buvo išvysti ir pirmojo muziejaus vadovo Antano Anuškevičiaus veidą.
Renginio metu skambėjo gimnazistų Beatričės Janulynaitės, Jurgio Švedkausko, Tautvydo Baranausko bei Emilijos Kazakevičiūtės skaitomos eilės. Auditorijoje vyravo tyla, mokiniai tikrai sugebėjo mintimis mus nukelti į mūšio lauką ar gūdų mišką, kur slapstėsi partizanai. Prasmingi žodžiai harmoningai susipynė su patriotinėmis dainomis, kurios dar labiau sustiprino aktų salėje tvyrančią tautiškumo dvasią. Įsimintiniausias kūrinys – Neringos Serbentaitės atlikta daina. Jai skambant salėje buvo galima girdėti pritariančius senųjų partizanų balsus, išvysti riedančias ašaras. Skrendančio vanago fone suplazdėjo romantiškas šokis, kuris kūrė sudėtingo žmogaus gyvenimo kelio viziją.„Skrenda vanagas, nei per aukštai, nei per žemai, per Lietuvą“, – nuskambėjo renginio pabaigoje visos kompozicijos skambiausioji nata.
Po meninės kompozicijos kalbėjo mokyklos direktorius, kuris padėkojo mokiniams ir jiems padėjusiems mokytojams. Generolo Adolfo Ramanausko–Vanago dukros, Lietuvos Respublikos Seimo narės Auksutės Ramanauskaitės–Skokauskienės žodžiai taip pat buvo kupini dėkingumo ir nuoširdaus susižavėjimo. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius savo kalboje pabrėžė simbolinį mokytojo ir kario pašaukimo ryšį. Gimtadienio proga gimnazija gavo ir dar vieną dovaną. Miesto meras F. Džiautas direktoriui įteikė miesto herbo simbolį rožę ir palinkėjo visokeriopos sėkmės. Seimo narė Zita Užlytė teigė, kad jai, buvusiai pedagogei, visada džiugu sugrįžti į mokyklą, džiugu matyti nuostabius jaunus žmones.

Dėkojame mokytojams Aldonai Butrimanskienei, Irenai Muzikevičienei, Antanui Jurčiukoniui ir Daliai Adukevičienei už įdėtą darbą ir gebėjimą suburti mokinius tokiam prasmingam darbui.Linkime augti ir tobulėti mūsų gimnazijai, kad ji visada išliktų antrais namais savo vaikams – mums, gimnazistams.

Ugnė Maliauskaitė, Gerda Juozapavičiūtė, III c g klasės mokinės, žurnalistų būrelio narės

Parašykite komentarą