Frankofonijos diena

Frankofonijos dieną švenčia visos frankofoniškos šalys, tai yra šalys, kuriose prancūzų kalba yra oficiali šalies kalba. Tačiau frankofonais laikomi visi, kurie mokosi nuostabiai gražios prancūzų kalbos. Kovo 28 dieną Adolfo Ramanausko–Vanago gimnazijoje vyko renginys, skirtas paminėti Frankofonijos dieną. Atvyko svečių iš Dzūkijos pagrindinės mokyklos, susirinko mokyklos vadovybė ir prasidėjo abiturientės Emilijos Kazakevičiūtės vedamas renginys.
Renginį pradėjo IV b klasės mokinės, kurios mini spektakliuke pristatė prancūzų gyvenimo ypatumus, prancūziškus stebuklus: vyną, kvepalus, bagetę, automobilius, sūrį. Po to Karolina Gavelytė, mūsų gimnazijos IV b klasės moksleivė, papasakojo plačiau apie frankofoniją, Gaistė Valatkaitė, III e klasės moksleivė, papasakojo, kaip jai sekėsi atstovauti Lietuvai ir savaitei „įsidarbinti“ jaunųjų europiečių žiuri komisijos nare tarptautiniame audiovizualinių filmų festivalyje, kuris vyko nuostabiame pietų Prancūzijos mieste Biarritz‘e. Jų pasakojimus palydėjo Dzūkijos pagrindinės mokyklos auklėtinių daina. Renginio vedėjos paklausti, kodėl jie mokosi prancūzų kalbos, nesutriko ir gimnazijos pirmokai bei antrokai ir plačiai atsakė į klausimą. Apie prancūzų kalbos grožį kalbėjo ir III e klasės moksleivė Sandra Aštrauskaitė ir pati renginio vedėja poetiškoji Emilija Kazakevičiūtė. Viso renginio metu buvo kalbama prancūzų kalba. Nors anglakalbiai gimnazistai beveik nieko nesuprato, buvo smagu klausytis. Įsitikinome, kad prancūzų kalba nuostabiai graži, kaip renginio pradžioje sakė Emilija. Tokio pobūdžio renginiai kovo mėnesį vyksta visame pasaulyje. Ne tik kovo 28 diena, bet visas kovo mėnuo yra paskelbtas pasauliniu Frankofonijos mėnesiu.
Taigi Frankofoniją paminėjo ir mūsų gimnazija, renginys, nors truko vos pusvalandį, buvo įspūdingas ir iškart susilaukė ovacijų ir teigiamų atsiliepimų.

Ugnė Maliauskaitė, III c klasės mokinė, žurnalistų būrelio narė

Parašykite komentarą