Maironiečiai – Trakų žemėje

Pilis! Tu tiek amžių praleidai garsiai!
Ir tiek mums davei milžinų!
Tu Vytauto didžio galybę matei,
Kad jojo tarp savo pulkų!
Maironis

Kiekvieną pavasarį Lietuvos maironiečiai susiburia į gražią šventę , kiekvieną balandį kuris nors tėvynės miestas ar miestelis pakviečia jaunuosius patriotus pasigrožėti bundančia gamta, dalyvauti prasminguose renginiuose, paragauti kareiviškos košės. Šįmet sambūris, skirtas tautos dainiaus Maironio 150- osioms gimimo metinėms, vyko Trakuose. Mūsų mokyklos maironiečiai su vadove J. Zeleniene pirmiausiai aplankė Senuosius Trakus- Vytauto Didžiojo gimtinę. Visus pasitiko sena bažnyčia-buvusi pilis, taip pat šalia jos esantis vienuolynas. Legendos pasakoja, kad Senuosius Trakus XIV a. pr. įkūrė Lietuvos Didysis Kunigaikštis Gediminas. Apie 1350 m. Kunigaikščio Kęstučio ir jo žmonos, buvusios Palangos vaidilutės Birutės, šeimoje gimė žymiausias Lietuvos viduramžių valdovas – Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas. Gimtinėje Vytautas Didysis baigė statyti Trakų Salos pilį, įkūrė Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčią, grįždamas iš pergalingo žygio iš Krymo, pakvietė į Trakus karaimų ir totorių tautų atstovus. Karaimai išliko jiems paskirtoje vietoje, Karaimų gatvėje, kur nuo 1397 m. saugojo Didžiojo Kunigaikščio pilį ir buvo ištikimi Vytauto sargybiniai.
Maironiečių kelionės prasmingos net vien dėl to, kad susipažįstama su gimtojo krašto istorija- jos padeda suvokti mūsų tautos kūrėjų, švietėjų darbų prasmę. Maironio kvietimą puoselėti dvasines vertybes, nepamiršti gimtojo krašto praeities jaunieji maironiečiai pamažu jau bando suprasti …
Linksmas, jaunatviškas koncertas visus subūrė Trakų kultūros namuose. Čia skambėjo ne tik dainos ir muzika, bet ir poeto Maironio posmai. Anot Lietuvos maironiečių draugijos pirmininko Eugenijaus Urbono, pasakytas žodis dar labiau jaudina širdį negu daina. Tegul jaunas žmogus skaito, ir norisi, kad jis patikėtų poeto žodžiu. Patikėtų ir pats kurtų apie tai, kas kilnu ir gražu, kas jaudina jo širdį. Šventėje buvo skelbiami „Pavasario balsų“ konkurso nugalėtojai. Šiame konkurse dalyvavo ir mūsų gimnazijos jaunieji poetai. Laikraštis „Sandrava“ išspausdino 8 a klasės mokinio Karolio Kirkliausko eilėraštį.
Linksmiausia buvo Trakų pilies kieme. Didinga, rimta senoji pilis atgijo: čia buvo dainuojama, šokama, rodomos poetinės kompozicijos. Na, o solistas Danielius Sadauskas sudrebino pilies skliautus, kai uždainavo „Trakų pilį“.
2012 m. – Maironio metai , dar daug darbų laukia jaunųjų maironiečių, bet svarbiausia- suvokti , jog tu iš tikrųjų esi tėvynės patriotas…

J. Zelenienė, maironiečių būrelio vadovė

Karolis Kirkliauskas, 8  klasė

( Konkursas „Pavasario balsai“)

Jaučiu

Jaučiu, kaip

Vėjo gūsis

Stipriai sukedena

Mano plaukus.

Matau, kaip

Leidžiasi jauki

Vidurvasario saulė.

Girdžiu, kaip

Saulėlydyje žaidžia

Maži saulės vaikai.

Pasaulyje pilna

Mažyčių stebuklų,

Tik reikia juos pajusti,

Girdėti arba matyti.

Parašykite komentarą