Parodos „Drugeliai“ atidaryme dalyvavo ir gimnazijos mokytoja

Rugsėjo 21 dieną Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos etikos mokytoja Tolerancijos centro koordinatorė Meilė Platūkienė dalyvavo parodos „Drugeliai“ atidaryme, skirtame Lietuvos žydų genocido aukoms atminti. Vyriausybės rūmuose parodą atidarė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius. Parodoje eksponuojami Lietuvos moksleivių pagaminti drugeliai, kurie simbolizuoja žydų vaikus ir jų neišsipildžiusias svajones bei troškimus.

„Sunku surasti tuos paprastus žodžius, kuriais būtų galima įvardinti labai skaudžią ir kartu artimą tiesą, kurią ši paroda simbolizuoja. Įstabaus grožio drugelis savo gležnais sparnais simbolizuoja gražią vaikystę, kuri holokausto tragedijos metu daugybei vaikų nutrūko kaip netikėtai nutrūkstanti drugelio gyvybė. Tai, kad vaikų dėka susirinkome į šią parodą, yra jautrus ir šviesus momentas,“ – atidaryme kalbėjo A. Kubilius.

Paroda „Drugeliai“ yra nacionalinio projekto, įgyvendinto Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose 2011 – 2012 metais, dalis. Projektas buvo skirtas paminėti Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną (sausio 27-ąją) ir pagerbti nekaltai holokausto metu nužudytų vaikų atminimą. Projekto idėja gimė iš eilėraščio „Drugelis“, kurį 1942 m. Terezino koncentracijos stovykloje parašė žydų tautybės Pavelas Friedmanas, nužudytas 1944 m. rugsėjo 29 d. Aušvice.

Projekte dalyvavo 70 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų, kurių moksleiviai pagamino virš 6 tūkst. drugelių. Dalis pagamintų drugelių dar pavasarį iškeliavo į Izraelyje įsikūrusį Schneiderio vaikų medicinos centrą, kuriame gydomi sunkiomis ligomis sergantys vaikai. Kita dalis drugelių išsiųsta į Hiūstono (JAV) Holokausto muziejų, kuriame 2014 m. planuojama surengti drugelių iš viso pasaulio parodą. Joje planuojama eksponuoti 1,5 milijono drugelių – tiek, kiek žuvo žydų vaikų Europoje holokausto metu.

Projektą „Drugeliai“ Lietuvoje inicijavo ir koordinavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių rėžimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su Radviliškio Vaižganto progimnazijos Tolerancijos ugdymo centru.
Parodos atidarymo metu Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius įteikė padėkos raštus už nuoširdžią ir aktyvią veiklą siekiant išsaugoti ir puoselėti istorinę atmintį, bendražmogiškų vertybių ugdymą ir įdėtas pastangas formuojant atsakingą pilietinę visuomenę Lietuvoje, kurį gavo ir mūsų mokyklos atstovė Meilė Platūkienė.

Parašykite komentarą