Lapkričio 8-oji – „Europos sveikos mitybos diena“

Lapkričio 8-tą dieną Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, yra minima „Sveikos mitybos diena“. Europos šalių žmonės yra skatinami maitintis sveikai, tačiau ne tik tądien, bet ir kiekvieną dieną. Šią dieną yra organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamą mitybą ir jos principus, atkreipiamas mokyklos bendruomenės dėmesys į sveiką mitybą bei būtinybę aktyviai leisti laisvalaikį.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis didžioji dalis mūsų sveikatos priklauso nuo gyvenimo būdo ir mitybos. Sveika ir subalansuota mityba užtikrina darnią organizmo veiklą, funkcionalumą, aprūpina žmogų energija ir reikalingomis maistinėmis medžiagomis, tačiau neteisinga mityba gali būti antsvorio, nutukimo priežastis, bei lemti kraujotakos sistemos bei onkologinių ligų atsiradimą. Be to, labai svarbu, kad maistas būtų sveikas, neužterštas, nekenksmingas.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai:
• valgyti kuo įvairesnį maistą;
• valgant kuo ilgiau kramtyti maistą;
• vengti užkandžių ir greito maisto;
• vartoti kuo daugiau šviežių maisto produktų;
• valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų;
• rinktis produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių;
• nepersivalgyti, bet ir nebadauti;
• saikingai vartoti cukrų, druską;
• vengti kavos ir alkoholio;
• gerti pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5-2 litrus per dieną).

Ši diena taip pat buvo minima ir mūsų gimnazijoje. Mokytojos: Valentina Petraškienė, Snieguolė Valentukonienė, sveikatos priežiūros specialistė Ona Kiškytė ir mokiniai, suorganizavo akciją, kuri kvietė gimnazijos bendruomenę, ilgųjų pertraukų metu, apsilankyti valgykloje ir nemokamai paragauti sveikuoliško patiekalo. Nuėję paragauti, pamatėme, kad tai – avižinių dribsnių košė (pagaminta iš 7 kilogramų sveikų grūdų), kurią buvo galima pasigardinti uogiene ar obuoliais. Europos sveikos mitybos dienos akcija susilaukė gausybės norinčiųjų paragauti sveikuoliškos košės ir susidomėjusiųjų sveika mityba. Biologijos ir technologijų pamokose buvo diskutuojama apie sveiką gyvenseną ir mokoma pasigaminti sveikuoliškus patiekalus. Technologijų pamokose mokiniai praktiškai gamino sveikuoliškus patiekalus juos degustavo ir savo įspūdžiais dalinosi su kitų klasių mokiniais.

Šia akcija gimnazija prisidėjo prie „Sveikadiados“ projekto, kurio koordinatorė technologijų mokytoja Snieguolė Valentukonienė.
Šį renginį rėmė Alytaus miesto visuomenės sveikatos biuras. Gimnazijos bendruomenės mokiniai dėkingi organizatoriams ir rėmėjams už rūpestį, kad mes užaugtume sveiki ir savo patirtimi dalintumės su savo artimaisiais.

Taigi, atminkite priežodį: gyvenkime ne tam, kad valgytume, o valgykime tam, kad gyventume!

Ib klasės mokinė
Ineta Puzinovaitė