„Mirono kelio“ taurė A. Ramanausko – Vanago gimnazistų rankose

Tradiciniu tapęs renginys „Mirono kelias”, kurį organizuoja Daugų Vlado Mirono gimnazija ir Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčios klebonas Vidas Jelinskas, šiemet sulaukė šešių Alytaus r., Alytaus ir Varėnos miestų mokyklų komandų – šeimininkų, Miroslavo vidurinės mokyklos, Alytaus profesinio rengimo centro, Šv. Benedikto, A. Ramanausko- Vanago ir Varėnos „Ažuolo”. Į Mirono koplyčią, esančią Bukauciškių kaime, atvyko ir garbingų svečių – tai Alytaus rajono Tarybos sekretorius Simas Salickas, Alytaus rajono Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Jonas Žemaitis, Daugų seniūnas Vydas Raudonis, Šv. Benedikto gimnazijos kapelionas Miroslavas Dovda. Anot svečių, džiugu, kad renginys tampa tradiciniu, tradiciškai iš vakaro ir nulyja, vadinasi, ir gamta su mumis, kad gražiai bendradarbiauja bažnyčia ir mokykla, kad kiekvieną pavasarį vėl simboliškai įminama pėda į žemę, kuris virsta keliu. Keliu, vedančiu ne tik į estafetės finalą, bet ir dar toliau – didžios asmenybės keliu…

„Kas išmintį myli – gyvenimą turi”

Kiekvieną pavasarį – po naują idėją. Kai iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kelio gabaliukas jau nueitas, didysis paradoksas, jis kažkam tik prasideda. Ir taip kiekvieną pavasarį – šiemet jau 4-ąjį kartą. Gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius Bukaučiškėse sveikindamas „Mirono kelio” dalyvius – komandas, mokytojus, svečius sakė: „Jau ketvirtąjį kartą susitinkame čia, Mirono kelyje. Susitinkame prisiminti, įvardinti detales. Pabrėžiu, detales. Jaunimas čia susirenka daugiau dėl sportinio principo – dėl pergalės, mes, vyresni, dėl atminimo. Ir tai normalu. Tačiau kiekvienais metais mes visi šiek tiek praturtėjame. Sužinome tai, ko dar vakar nežinojome. Linkėjimai visiems nuo Romo Mirono. Gero ir saugaus bėgimo, gražaus pasibuvimo, pabendravimo.”

Šv. Benedikto gimnazijos kapelionas Miroslavas Dovda įsitikinęs, kad žodžiai, kadais jo paties perskaityti vienos bažnyčios šoninėje nišoje: „Dievas – Orumas – Tėvynė”, šiandien vėl labai aktualūs. Jis kvietė įsiklausyti į liturginiame skaitinyje įvardintas opozicijas – išmintį ir kvailumą. „Kuo skiriasi protingas nuo kvailio?”,- klausė retoriškai. Ir kvietė būti signatarais šiais laikais. Būti asmenybėmis. Tokiais žmonėmis, kurie yra drąsūs, išmintingi, tikintys.

P1030564

Daugų Vlado Mirono gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Sigita Juškevičienė įsitikinusi, kad Vladas Mironas – didi asmenybė. „Jis sugebėjo taip įminti pėdas į žemę, kad jos virto keliu mums, ateities kartoms. Jos virto vedančiu keliu link pačių gražiausių pradų: draugystės, meilės, rimties, tikėjimo savimi, pergalės. Prieš savaitę mus aplankė maironiečiai iš Pandėlio gimnazijos – Vlado Mirono gimtinės. Vadinasi, tas kelias prasmingas, nes čia, po šiomis liepomis, susijungė dviejų regionų – aukštaičių ir dzūkų – jaunimo širdys. O juos tarsi globojo Mirono dvasia.”

Apibendrinant reikia pridurti, kad jau ketvirtą pavasarį susitinkame Bukaučiškėse, išsiskiriame Mirono gimnazijoje. Ir kiekvieną pavasarį – vis kitaip. Atrodo, kad kažkas nematomas prisiliečia ir padrąsindamas kartu paėjėja. Ir vėl palieka… „Gražus renginys”,- sutartinai kartoja visi, kurie prie jo prisiliečia. Tai gal čia ir yra šventumas, galgi čia ir yra didžioji prasmė?

„Aš duodu tau, kad duotum: do ut des”

„Mirono keliu” – vedančiu nuo Bukauciškių iki gimnazijos stadiono – išbėgo šešių mokyklų komandos. Dalyviai turėjo įveikti 10 kilometrų 400 metrų. Estafetinis bėgimas – perduodant lazdelę kitam komandos nariui – reikalauja ne tik puikios fizinės formos, bet ir psichologinio pasirengimo. Ir svarbiausia, tikėjimo savimi ir komanda. Kai jau atrodė pergalė pasiekiama daugiškiams, grėsmingai prie jų priartėjo A. Ramanausko Vanago komandos paskutinysis estafetės bėgikas. Paskutiniame etape buvo didžiausia įtampa, tačiau mūsiškiams teko nusileisti. Nedaug, tik 22 sekundėmis. Anot direktoriaus Almanto Jakimavičiaus, 2 ir 2 (du kartus laimėjome mes, du kartus „vanagai”) – lieka intriga.

O ji iš ties bus. Tai žadėjo ne tik dalyviai, bet ir Alytaus rajono savivaldybės politikai, švietimo darbuotojai. Kitą pavasarį visi susirinksime į gražiai sutvarkytą koplyčią, iš Europos struktūrinių fondų bus atlikta daug darbų, jie prasidės jau šį rugpjūtį. Greičiausiai sulauksime ir didesnio finansavimo, dosnesnių rėmėjų (šiemet savivaldybė parėmė 800 litų). Klebonas Vidas Jelinskas pažadėjo, kad „Mirono kelias” platės, apims daugiau ir plačiau. „Didės prizinis fondas – didės ir dalyvių skaičius. Nors ir šiemet juo skųstis negalime. Komandas prizininkes tradiciškai dosniai apdovanosime ir šiemet”,- sakė jis.

I -oji vieta – Alytaus Ramanausko Vanago gimnazija – laikas 35.10

II- oji vieta – Daugų Vlado Mirono gimnazija – laikas 35.32

III-oji vieta – Alytaus Šv. Benedikto gimnazija – laikas 35.50

Gražuolė taurė „Mirono kelias” vėl nukeliavo į Alytaus Ramanausko Vanago gimnaziją.

Organizatoriai dėkoja dalyviams, jų mokytojams, svečiams, rėmėjams, Alytaus policijos komisariato Daugų nuovados policininkams.

Gitana Ivanauskienė