Tel Avivo „Maccabi“ krepšinio komanda kartu su Lietuvos jaunimu Panerių memoriale pagerbė holokausto aukas

DSCF4084

Lapkričio 6 dieną I ir III gimnazijos klasių mokiniai kartu su mokytojais Giedre Škarnuliene, Meile Platūkiene ir Jonu Baltrušaičiu išvykome į Vilnių. Kartu su dar 5-iomis Lietuvos gimnazijomis ir Tel Avivo „Maccabi“ komanda, kuri atsisakė treniruotės, Paneriuose pagerbėme holokausto aukų atminimą bei žuvusius Lietuvos sportininkus. Prisiminėme šiais metais Lietuvoje minimą datą – 70 metų nuo Vilniaus geto likvidavimo.
„Sportas yra tiltas, sujungiantis skirtingų tautybių, įsitikinimų ir pažiūrų žmones“, – pažymėjo Seimo narys, Nepriklausomybes akto signataras, šio Atminties projekto iniciatorius Emanuelis Zingeris.
,,Krepšinis sujungia daugybę žmonių iš įvairiausių pasaulio vietų. Jis rodo, kad nors ir varžomės tarpusavyje – esame vieningi, kai norime būti geresni“, – sakė amerikos žydas Davidas Blattas, komandos treneris.

Minėjime taip pat dalyvavo krepšinio veteranas, Seimo narys Sergėjus Jovaiša, Seimo pirmininko pavaduotojas Jaroslav Narkevič, Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, LKL prezidentas Remigijus Milašius, „Maccabi“ veteranas Tal Brody, nevyriausybinės organizacijos „Israeli Jewish Congress“ direktorius Michel Gourary, Izraelio garbės konsulas Lietuvoje Michaelis Rosicianas.

Po to važiavome į Valstybinio Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centrą, kuriame vyko konferencija kartu su Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkais ir komandos atstovais. Konferencijos metu mokiniai jiems uždavė klausimų apie sportą, krepšinį, požiūrį į gyvenimą, tam tikras vertybes, mūsų jaunimo panašumus ir skirtumus – žodžiu, į tuos jauniems žmonėms aktualius klausimus.

Po konferencijos papietavę, susipažinome su Judaikos ekspozicija ir paroda „Išsigelbėjęs žydų vaikas pasakoja apie ŠOA“, kuri pasakoja apie žmones, išgelbėtus
arba išsigelbėjusius holokausto metu.

Renginį organizavo Seimo tarpparlamentinių ryšių su Izraelio Knesetu grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris, Tarptautinės Komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriatas bei Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus. Toks renginys labai aktualus artėjant lapkričio 16-ąjai, Tarptautinei tolerancijos dienai, kuri bus minima daugelyje Europos šalių.
Visą kelionę ženklino labai geros emocijos, kurios tvyrojo ore Tolerancijos centre ir netgi Paneriuose, tikrai dramatiškos istorijos vietoje.

Rosita Baublytė , I b klasės mokinė