Gimnazistai ,,Gyvybės ir mirties kelyje“

Sausio 11 dieną, pagerbdami kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai bei mokytojos Danutė Bučinskienė ir Rita Ališauskienė jau ketvirtą kartą vyko į tradicinį tarptautinį bėgimą ,,Gyvybės ir mirties keliu“. Pirmą kartą dalyvauti šiame bėgime gimnazistus padrąsino Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnai, su kuriais gimnazijos bendruomenė, pasirašiusi draugystės, bendravimo bei bendradarbiavimo sutartį pagal projektą ,,Dviejų generolų pavyzdžiu ugdome jaunąją kartą“, kartu dalyvauja įvairiuose sporto, turizmo renginiuose, konkursuose, kultūrinėje bei pažintinėje veikloje.

Tradicinis XXIII bėgimas, kaip ir įprasta, prasidėjo Antakalnio kapinėse. Pagerbdami kovotojų atminimą, gimnazistai su kitais iš įvairių Lietuvos vietų atvykusiais bėgikais padėjo gėlių ant žuvusiųjų kovotojų už laisvę kapų. Po krašto apsaugos ministro Juozo Oleko kalbos, Organizacinio komiteto atstovų pasisakymų bei svečių pasveikinimų nuaidėjo raketų salvė ir su tūkstančiais Lietuvos bėgikų nuo Antakalnio kapinių iki Laisvės aukuru tapusio Vilniaus televizijos bokšto į gyvą pagarbos upę įsiliejo Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistai: Vygantas Taraila, Deividas Navagruckas, Marius Vymeris, Milda Gudaitytė, Gintarė Karalevičiūtė, Martynas Jarusevičius, Vaiva Laurutytė, Karolis Buslavičius, Rūta Venčiūtė, Augustina Agurkytė, Rasa Venčiūtė, Rokas Kasiukevičius, Erika Simanavičiūtė, Karolis Kirkliauskas, Daumantė Pockevičiūtė bei kūno kultūros vyresnioji mokytoja Danutė Bučinskienė.Nors sinoptikai pranašavo prastokus orus, tačiau bėgimo metu gamta tarsi lepino sportininkus – visiems gimnazistams kartu su mokytoja D.Bučinskiene sėkmingai pavyko įveikti nelengvą devynių kilometrų atstumą. Stebint kūno kultūros mokytojos bėgimą,pasitvirtina,jog sportuoti amžius netrukdo.

Greičiausias iš gimnazistų buvo IIIh klasės mokinys Martynas Jarusevičius. Stebėtina ištverme išsiskyrė IIIg klasės gimnazistė Vaiva Laurutytė, kuri, tik įveikusi devynių kilometrų nuotolį, dar panoro pasitreniruoti bėgdama į kalną. Šiame bėgime nėra pralaimėjusių – svarbiausia įveikti nuotolį, išbandyti jėgas ir taip parodyti pagarbą laisvės gynėjams. Bėgimo dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais, lankstinukais, vaišinami karšta arbata, bandelėmis, tik gaila, kad ne tik vaišių, bet ir medalių bėgikams pritrūko. Matyt, taip atsitiko todėl, kad nesitikėta tokio gausaus dalyvių skaičiaus. Renginio organizatoriai teigia, jog šis bėgimas buvo pats masiškiausias – startavo per 4 tūkstančius dalyvių. Pasitvirtino ministro J. Oleko žodžiai:,,Pilietiškumo ir patriotizmo dvasia stiprėja.“

Dvidešimt trečią kartą pagerbti tie, kurie žuvo 1991 metų sausio 13-ąją. Prie Vilniaus televizijos bokšto memorialinės sienos Organizacinio komiteto atstovai, svečiai, Pagarbos bėgimo laureatai, bėgikai padėjo gėlių. Laisvės gynėjų dienai skirtas tradicinis tarptautinis bėgimas dar kartą sutelkė visus ryžtingai siekti užsibrėžto tikslo, leido pajusti bėgančiųjų draugiškumą, bylojo apie ištvermę, jėgą, patriotizmą bei pilietiškumą.

Rita Ališauskienė,
Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė