Projektas „Išlikę istorijoje“

Balandžio 30 d. I–II gimnazijos klasių mokiniai lankėsi Vilniuje. Jie dalyvavo projekto „Išlikę istorijoje“ finalinėje dalyje – ekskursijoje. Šios ekskursijos tikslas – susipažinti su Vilniaus žydų istorija: gyvenamuoju žydų kvartalu, sinagoga, buvusia Vilniaus geto teritorija, Panerių memorialu ir Holokausto tragedija.

Ekskursija prasidėjo nuo pažinties su sinagogos pastatu, vėliau – su Vilniaus senamiestyje buvusiu žydų kvartalu. Po Vilniaus geto teritoriją vaikščiojome pagal Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti paruoštą medžiagą „Istorija Vilniaus geto liudininkės akimis“. Tai autentiškas Fanios Brancovskajos pasakojimas apie jos gyvenimą Vilniuje tarpukariu ir geto laikotarpiu. Pasakojimas apie išgyvenimą, išsigelbėjimą, praradimus…..

Lydimi Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti švietimo koordinatorės Ingridos Vilkienės, nuvykome į Panerius. Čia mokiniai sužinojo tragišką šios vietos istoriją holokausto metu.

Mokytojos Giedrė Škarnulienė ir Meilė Platūkienė jau ne pirmus metus bendradarbiauja su Tarptautine komisija nacių ir sovietų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, vykdo įvairias veiklas, skirtas supažindinti jaunimą su klestėjusia Vilniaus žydų bendruomene ir jos tragišku likimu Holokausto metu.