Įspūdinga kelionė istoriniu Baltijos keliu

Per rudens atostogas (spalio 30–31 d.) gimnazijos kudirkaičiai ir jiems prijaučiantys anksti ryte  išvyko  istoriniu Baltijos keliu, norėdami paminėti Baltijos kelio 25 metų sukaktį ir prisiminti tą laikmetį. Mūsų laukė kelionė per Ukmergę, Panevėžį, Pasvalį, Bauskę, Rygą, Cėsį, Valmierą, Rūjieną, Viljandį, Tiūrį, Raplą į Taliną.

Pirmas sustojimas Bauskėje. Čia senamiestis mena XV a., iki šių dienų išlikęs senovinis miesto išplanavimas bei Rotušės aikštė, taip pat gražūs mediniai pastatai. Bauskė garsėja pilimi, kuri stovi Nemunėlio ir Mūšos upių santakoje. Rašytiniai liudijimai apie Bauskę pasirodė XV a. viduryje, kai buvo pastatyta Livonijos ordino pilis. Šalia pilies tada įsikūrė miesto tipo gyvenvietė Vairogmiests.

Vykstame į Latvijos širdį – Rygą. Ilgai laukta pažintis su senamiesčiu: prie Dauguvos prigludusia Rygos pilimi, senosios Rygos gatvelėmis, kurių kiekviena savita ir ypatinga, Rygos katedra, išsiskiriančia dydžiu ir puošyba, garsia visoje Europoje senųjų vargonų skambesiu, šimtmečius menančia seniausia Rygos Rotušės aikšte su naujai atstatytais Rotušės rūmais bei Juodagalvių pirklių gildija, Didžiosios ir Mažosios gildijų namais, liudijančiais miesto istoriją, gynybinės miesto sienos likučiais, kačių namais,  Parako bokštu, Šv. Petro bažnyčia. Savo norus išsakėme Bremeno muzikantams. Grožėjomės Nacionaline opera,  Latvijos Nepriklausomybės simboliu – Laisvės paminklu.

Žavėjomės  Cėsio miesteliu. Tai vienas gražiausių Latvijos miestų. Cėsio simbolis yra viduramžių pilies griuvėsiai, kartu su parku kuriantys romantišką miesto atmosferą. Grįstos Cėsio senamiesčio gatvės išlaikė savo viduramžišką išplanavimą, išsaugoti ir senieji pastatai su raudonų čerpių stogais, uždarais kiemeliais ir atnaujintais namų fasadais. Daugybę kartų perstatyta ir praplėsta Cėsio pilis savo dabartinį architektoninį pavidalą įgijo XVI a. pradžioje. Apžiūrėjome netoli pilies esančią Šv. Jono bažnyčią, pastatytą XIII a. pabaigoje. Tuomet ši bažnyčia buvo didžiausia Vidžemėje. Ir mūsų dienomis, nepaisant vykusių perstatymų, ji išsaugojo savo didybę bei įspūdingumą.

Antrą dieną laukė ekskursija pėsčiomis po Talino senamiestį, įtrauktą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Matėme Tompea pilį ir nusifotografavome prie bokšto, kur prasidėjo  Baltijos kelias Estijoje. Pilyje įsikūręs Estijos parlamentas. Aplankėme A. Nevskio ortodoksų katedrą, XVI a. gotikinę Domo katedrą. Talino senamiesčiu grožėjomės iš apžvalgos aikštelių, nuo kurių atsiveria nuostabus vaizdas į Talino įlanką ir senamiestį. Visus sužavėjo „Trumpoji koja“, miesto rotušė, „bandelių“ skersgatvis, miesto amatininkų ir Juodagalvių gildijos pastatai, Viru vartai, „Storosios Margaritos“ bokštas, kuriame įrengtas laivybos muziejus. Lankėmės hidroplanų muziejuje. Sužavėjo Kadriorgo parkas ir rūmai. Vėlai vakare pavargę, bet kupini įspūdžių parvykome namo.

Istoriniu Baltijos keliu gimnazistai keliavo lydimi mokytojų Snieguolės Valentukonienės ir Rasos Venslavavičienės.

 

Rasa Venslavavičienė, kudirkaičių būrelio vadovė