„Laiškai tie lyg paukščiai“

Kovo 6-oji – Mokyklos diena. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bendruomenei ši diena kasmet tampa proga ne tik paminėti partizanų vado, dimisijos generolo Adolfo Ramanausko-Vanago gimimo dieną, bet ir kalbėti apie patriotizmą, išreikšti savo santykį su tolima, bet tokia artima praeitimi.

Šių metų šventėje gimnazistai pristatė poetinį spektaklį „Laiškai tie lyg paukščiai“. Pokario partizanų kova – ne tik didvyriškas tautos pasipriešinimas okupacijai, bet ir sužlugdytos jaunų žmonių viltys, svajonės. Todėl svarbiausia renginyje apmąstoma tema tapo partizanų laiškai mylimosioms. Laiškų fragmentuose girdimas ilgesys, skausmas, meilė ir jokių kančių neįveiktas tikėjimas idėja, dėl kurios kovoji: „Šiandien mane šaukia gimtinės Žemės vaitojimas, motinų ašaros. Ir aš išeinu!.. Bet grįšiu su žibuoklių žiedais. Tada Lietuva bus laisva. Ir mes galėsime džiaugtis nauja laime.“ Gimnazijos mokinių skaitomus žodžius papildė violončelės garsai (juk ne veltui sakoma, kad šis instrumentas rauda žmogaus balsu), svajinga, liūdna smuiko ir fleitos melodija. Ir, žinoma, skambėjo dainos: tiek pokario partizanų dainuotos, tiek mūsų laikais sukurtos jos išreiškia kiekvieno žmogaus asmeninį santykį su pokario kovos Lietuvoje didybe ir tragedija.

Mokinių sukurtą spektaklį prasmingai papildė ir gerbiamų svečių žodžiai. Dėkojame  partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukteriai Auksutei Ramanauskaitei-Skokauskienei, Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjui Vytuoliui Valūnui ir atsargos pulkininkui Arūnui Dudavičiui  už išsakytas mintis.

Lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė