Netradicinė pamoka

Antradienį, kovo 24 dienos rytą, į ekskursiją išsirengė 46 II-ųjų klasių mokiniai su chemijos mokytojomis Jane Liutkiene, Irma Linkevičiene ir istorijos mokytoja Giedre Škarnuliene. Kaip ir buvo suplanuota, vykdydami projektus „Išlikę istorijoje”, „Pramonės ciklai. Lietuvos trąšų pramonė. Ekologinės problemos ir jų sprendimas.”, vykome į didžiausią azoto trąšų ir kitų pramoninių chemijos produktų gamintoją šalyje bei didžiausią tokio pobūdžio gamyklą Baltijos šalyse –Jonavoje esančią AB „Achemą” ir į Kaune prie klinikų stūksantį VII fortą.

Pirmoji stotelė – „Achema”.  Atvykusius mus pasitiko ne bet kas, o generalinio „Achemos” direktoriaus pavaduotojas! Kelionės metu klausėmės įdomaus gido pasakojimo apie šios įmonės veiklą ir pamatėme visas gamyklos vietas, iš arti apžvelgėme gamybos cechus ir daug sužinojome apie azoto rūgšties gamybą: azoto oksidams reaguojant su vandeniu ir deguonies pertekliumi, naudojant katalizatorių paladį ar platiną, gaunama azoto rūgštis. Taip pat išsiaiškinome apie amoniaką, kad jo gamybai reikia ypatingų sąlygų: 400-500 laipsnių Celsijaus ir 220-240 atmosferų slėgio. O amoniako gamybai produktai išgaunami ne iš bet kur! Vandenilis išgaunamas iš metano, o azotas – iš oro, todėl daugelis juokauja, kad amoniako gavyba – verslas iš oro. Ekskursijos aplink gamyklą pabaigoje gidas atsakė į visus mokiniams kilusius klausimus ir aprodė įmonės biblioteką. Sužinojome, kad būtent „Achemoje” yra gaminamos Lietuvoje populiarios trąšos, lipalas ir vidaus apdailos dažai.

Neilgai trukus išvykome į VII fortą. Šis fortas – patvarusis gynybinis įtvirtinimas, tapęs paskutiniu mūriniu Kauno tvirtovės fortu. Fortas yra arti III tvirtovės skyriaus centrinių įtvirtinimų, jis faktiškai yra tvirtovės užnugaryje. Pirmuoju forto šeimininku tapo Rusijos imperijos kariuomenės Kauno tvirtovės artilerijos 11-oji kuopa, o 1915 m. fortą be jokio pasipriešinimo užėmė kaizerinės vokiečių pajėgos. Antrojo pasaulinio karo metu forte buvo įkurta pirmoji koncentracijos stovykla nacių okupuotose teritorijose. Forto teritorijoje įvyko pirmosios nuo karo su SSRS pradžios planinės masinės civilių žudynės.

Atvykę turėjome susiskirstyti į dvi grupes, viena grupė ėjo į ekskursiją po VII fortą, o kita – mokėsi chemijos įdomybių, tad programa buvo įvairiapusė ir nenuobodi. Chemijos pamokoje sužinojome įvairių dalykų: kaip gaminamas dirbtinis kraujas, kas yra luminescencija, kaip gauti „aukso“ dulkes. Pasibaigus pamokai, nužingsniavome į ekskursiją po VII fortą. Įžengus į jo koridorius, buvo jaučiamas mirties kvapas, jautėmės nemaloniai. Jos metu mus lydėjo gidas, iš kurio sužinojome apie kraupias tragedijas, įvykusias VII forte. Kiekviena istorija gniaužė kvapą mums visiems ir dėl to, ekskursijai pasibaigus, dar ilgai galvojome apie genocido žiaurumus.

Išklausę gido pasakojimą, vykome namo. Manau, visi važiuodami autobusu susimąstė, kad tai buvo tikrai šauni ekskursija, iš kurios mes pasisėmėme labai daug žinių ir patirties.

                                                                                          Domas Turčinas, II a klasės mokinys