Alytaus jaunųjų chemikų stovyklos „Chemijos olimpas“ dienoraštis

Untitled

Nuo birželio 15 dienos gimnazijoje veikia Alytaus miesto mokinių, besidominčių chemija, dienos stovykla, kuriai projektą parengė miesto mokyklų chemijos mokytojai, finansavimą skyrė Alytaus miesto savivaldybė, remia Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija, UAB Vita Baltic International, veiklą organizuoti padeda VU chemijos fakultetas, UAB Thermo Fisher Scientific Baltics, UAB Dzūkijos vandenys. Programą sudarė ir vykdo Alytaus miesto bendrojo lavinimo mokyklų chemijos mokytojai.

PIRMADIENIS (Birželio 15 d.)

Stovyklos atidarymas. Prasmingi žodžiai apie tinkamai pasirinktą veiklą. Nuoširdžios šypsenos ir palinkėjimai gerai ir turiningai leisti laiką. Po triukšmingo atidarymo, kuriuo domėjosi ir žiniasklaida, po dainų ir sprogimų –„pokštų“ mokiniai eina į laboratorijas ir nagrinėja teorijas, atlieka eksperimentus, nors už lango vasara, kviečianti pramogauti. Į Alytaus miesto mokinių, besidominčių chemija, dienos stovyklą susirinko jaunimas (keturiasdešimt 8-11 klasių mokinių), kuriems pramoga – nagrinėti naują, keblią chemijos užduotį, ištyrinėti medžiagą. Dieną užbaigia linksma refleksija: mokiniai  pristato savo veiklą kaip cheminio elemento charakteristiką ir neskuba atsisveikinti – jau susirado naujų draugų ir bendraminčių, gimė naujų idėjų.

ANTRADIENIS (Birželio 16 d.)

Ankstyvą rytą nuo gimnazijos Vilniaus link pajuda autobusas, pilnas žvalių Alytaus jaunųjų chemikų. Vėl nauji lūkesčiai – ką įdomaus pasiūlys Alytaus alumni chemija klubo nariai, jaunieji mokslininkai ir studentai, kurie alytiškius sutiks įmonėje Thermo Fisher Scientific Baltics ir Vilniaus universiteto chemijos fakultete.

Lūkesčiai išsipildo su kaupu. Vadovaujant alytiškiams, buvusiems mokyklinių olimpiadų prizininkams – mokslininkei Aistei Jurčytei ir studentui Lukui Šteiniui – mokiniai atlieka įvairius eksperimentus. Talkinant darniai mokslininkų, dėstytojų, laborantų komandai moderniose laboratorijose pagal kruopščiai parengtas metodikas jaunieji chemikai iki smulkmenų supažindinami su eksperimentų vykdymo eiga, pakomentuojami gauti rezultatai. Per kelias valandas mokiniai sužino daug nauja apie  naująsias technologijas, naujausius tyrimus, gauna informacijos apie įvairias karjeros ir studijų galimybes. Grįžtant namo į Alytų refleksija apie chemines medžiagas liejosi eilėmis.

TREČIADIENIS (Birželio 17 d.)

Šiandien eksperimentų diena gimnazijoje. Visiems rūpi, kaip pavyks istoriniu tapęs „sprogimas“ ir šios dienos eksperimentai. „Sprogimas“ (perkūno dujų)  pavyksta, bet intriga išlieka: koks gi bus simbolinis stovyklos bandymas? Mokytoja Janė Liutkienė iškrečia „pokštą“ dešimtokams ir juos sunervina: reikalingos koncentracijos druskos rūgšties tirpalas pagaminamas tik iš trečio karto. Vis dėlto ištvermingiausi atlieka eksperimentą ir skaičiavimamas suvieniję jėgas gauna beveik idealius tyrimo rezultatus. Naudodami magnetinę maišyklę ir pH-metru fiksuodami  Coca-Colos tyrimo duomenis kompiuteryje vienuoliktokai išbando titravimą. Devintokai, druskų kristalus ar tirpalų lašelius įnešdami į liepsną, džiaugiasi spalvotomis liepsnomis bei kitomis charakteringomis kokybinėmis reakcijomis, o aštuntokai tyrinėja tirpalų terpes, nustato pH dydžius ir net bando logaritmuoti.

Sulaukiame būrio svečių. Ką tik pasirašę nuo rugsėjo steigiamos Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos rėmimo sutartis, šiltai su mokiniais ir mokytojais bendrauja Vilniaus universiteto chemijos fakulteto dekanas Aivaras Kareiva, UAB Marisa vadovas Virginijus Jaruševičius ir UAB Vita Baltic International direktorius Vladislavas Gunevičius, Alytaus miesto savivaldybės tarybos kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Nijolė Makštutienė.

Tris dienas intensyviai tyrinėję, stovyklautojai nusprendžia, kad eksperimentų gana,– reikia veiksmo. Rytoj (birželio 19 d.) aplankysime įvairius  Alytaus miesto objektus ir mankštinsime smegenis cheminio turinio žaidimais.

KETVIRTADIENIS (Birželio 18 d.)

Šiandien lankomės įvairiose Alytaus įmonėse. Jaunesnieji (devintokai ir aštuntokai) nuo pat ryto vyksta į UAB „Dzūkijos vandenys” nuotekų valymo stotį. Susipažįsta su buitinių nuotekų valymu, aktyvaus dumblo panaudojimu biodujoms ir energijai gauti, laboratorijų darbu, parsiveža suvenyrą – sauso dumblo pavyzdį. Grįžę išsamiai aptaria teorinius dalykus ir sudaro minčių žemėlapius. Juos paįvairina poetiniais intarpais ir dar spėja pasigaminti juodojo dūminio parako ir kiek pasprogdinti vazoto jodidą.

Vyresnieji nuo ryto lavina smegenis: jie sprendžia cheminius kryžiažodžius, žaidžia  „cheminį“ „Alias“.

Vienuoliktą valandą įmonės UAB Vita Baltic International autobusu  vyresnėliai (dešimtokai ir vienuoliktokai) vyksta apžiūrėti įmonės. Vyriausias technologas Eduardas Janušauskas kartu su kolege išsamiai supažindina su porolono, poliuretano gamyba, pamato, kaip realiai vyksta  polikondensacijos procesas. Čia pat aptaria porolono rūšis, privalumus, trūkumus, susipažįsta su įmonės produkcijos asortimentu. Sužino, kad Alytuje turime įmonę, kuri gamina viskozės elastinius gaminius  (garsiojo „Dormeo“ analogus). Jaunieji chemikai gauna įvairių poroloninių kempinių, ir, nuoširdžiai padėkoję  mūsų stovyklos rėmėjams, grįžta atgal.

Baigėsi ketvirtoji stovyklos diena. Įvairių Alytaus mokyklų mokiniai iš gimnazijos namo neskuba: smagu dar paplepėti, aptarti dienos veiklą su naujais draugais.

PENKTADIENIS  (birželio 19 d.)

Paskutinė diena Alytaus miesto jaunųjų chemikų stovykloje, bet liūdėti nėra kada. Stovyklautojai net nesusitarę renkasi anksčiau, jau nuo aštuonių valandų ryto vyksta veiksmas: nominacijų skirstymas, pasirengimas proto mūšiui, priemonių įdomiųjų cheminių bandymų paradui ruošimas, nenutrūkstantys pokalbiai, įspūdžių ir pasiūlymų ateičiai teikimas.

Dešimtą valandą prasideda proto mūšiai. Komandos nusiteikę linksmai, šmaikščiai ir geranoriškai. Nugalėtojai skaniais prizais vaišina visus stovyklautojus.

Dvyliktą valandą prasideda įdomiųjų bandymų paradas. Visi „serga“, kad tik bandymas pavyktų. Bandymai vienas už kitą įdomesni ir vaizdu, ir turiniu: vandenyje išliekantis birus smėlis, karšto „ledo“ susidarymas, staigus bespalvio tirpalo nusidažymas ir išblukimas, spalvų kitimas mišinyje nuo purpurinės iki rusvos, šviesos pliūpsniai, sprogimai, iš cilindro kylantys „dramblio straubliai“ ir kolbose siaučiantys vulkanai. Jaunuosius chemikus domina ne tiek pamatytas efektas, kiek bandymo metodika, stebėto reiškinio esmė. Išrenkamas bandymas, kuri turėtų būti simboliu visuose Alytaus miesto jaunųjų chemikų renginiuose.

Garsūs plojimai lydi kiekvieną nominaciją: „smalsiausio“, „atkakliausio“, „rūpestingiausio“, „šmaikščiausio“…, darniai skamba stovyklos daina, mokytojai pavaišinami arbatos puodeliu ir visi draugiškai susirenka prie stovyklos uždarymo torto. Vyksta paskutinė stovyklos refleksija. Stovyklautojai išsako geranoriškas pastabas, įvardija įdomiausius dalykus, teikia siūlymus ateičiai.

Stovyklautojai skirstosi nenoriai, kai kurie pasiima gan storus ir sudėtingus chemijos vadovėlius (nagrinės sudėtingesnes teorijas vasarą), tariasi dėl susitikimų vasarą ir jau nekantrauja vėl susitikti Alytaus miesto jaunųjų chemikų mokykloje, pradėsiančioje savo veiklą rugsėjo mėnesį.