Įspūdžiai iš tarptautinio projekto ,,Génération bilingue”

Liepos 21-30 dienomis Brigita Ridzvanavičiūtė, IV d klasės mokinė, dalyvavo tarptautinėje jaunimo stovykloje pagal mobilumo programą ,,Génération bilingue“. Tai projektas, suvienijęs 50 prancūzakalbių jaunuolių iš viso pasaulio, suteikęs galimybę pagilinti ne tik prancūzų kalbos žinias, susirasti naujų draugų, pažinti kultūrinį šios šalies gyvenimą, bet ir susitikti su žmonėmis, padariusiais sėkmingą karjerą Prancūzijoje.

Konkurso, kurį rengė Prancūzų Institutas, dalyviams reikėjo rinktis iš dviejų temų (globalinis atšilimas arba išraiškos laisvė) ir ja parašyti esė/straipsnio pobūdžio darbą. Komisija atrinko du geriausius darbus ir jų autorius pakvietė į pokalbį Prancūzų Institute Vilniuje. Po savaitės laiko sužinojau, kad nugalėtoja Lietuvoje tapau būtent aš ir gavau galimybę keliauti į stovyklą Paryžiuje.

Viso projekto programa buvo paremta globalinio atšilimo ir išraiškos laisvės temomis. Pirmąsias penkias dienas turėdavome susitikimus su prancūzų žurnalistais, politikais, atstovais iš Prancūzų Instituto ar Ambasados. Vykome į populiariausios prancūzų televizijos TV5 Monde studiją, kurioje stebėjome filmavimo procesą, o vėliau ir patys filmavomės laidoje. Buvome ,,Žurnalistų namuose“, kurie visiems dalyviams paliko bene didžiausią įspūdį, nes juose gyvena žurnalistai-pabėgėliai iš karo zonos šalių, o jų pasidalinta patirtis buvo neįkainojama. Kitas likusias dienas programa buvo skirta globalinio atšilimo temai. Dalyvavome ne vienoje konferencijoje, diskusijoje, kurios vyko įvairiose mokslinėse institucijose, ieškojome alternatyvių išeičių, kaip kovoti su globalinio atšilimo problemomis.

Žinoma, daug ir keliavome: aplankėme pačias garsiausias Paryžiaus vietas, taip pat porai dienų išvykome į miestelį Chamonix, kuris yra Pietryčių Prancūzijoje ir pasižymi nuostabiu Alpių kalnų kraštovaizdžiu.  Projekto organizatoriai stengėsi mums suteikti kuo daugiau pramogų, kad programa būtų įvairesnė ir nė vienas dalyvis neliktų nusivylęs.

,,Génération bilingue“ man suteikė naujos patirties ir paliko šilčiausius, nepamirštamus įspūdžius. Kiekvienas sutiktas žmogus privertė išmokti šį tą naujo. Tokios galimybės vienoje vietoje sutikti šitiek daug skirtingų kultūrų žmonių greičiausiai daugiau niekada ir neturėsiu, tad būtent tai ir yra geriausias prisiminimas, kurį man sukelia dalyvavimas šiame projekte.

Brigita Ridzvanavičiūtė, IV d klasės mokinė

 

Processed with VSCOcam with a5 presetProcessed with VSCOcam with hb1 preset

Processed with VSCOcam with hb1 presetIMG_5409

Processed with VSCOcam with b5 preset