Knygos „Lietuviškas žodi, gyvuok“ pristatymas

Gegužės 11 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje buvo pristatyta Jūratės Fedaravičienės knyga „Lietuviškas žodi, gyvuok“. Į knygos pristatymą atvyko knygos autorė Jūratė Žievytė-Fedaravičienė, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, politologas Laurynas Kasčiūnas,  atstovai iš įvairių Alytaus ugdymo įstaigų. Renginio scenarijų parengė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Ališauskienė, gimnazijos dainininkus paruošė muzikos mokytoja metodininkė Irena Muzikevičienė, spektaklį dzūkų tarme pastatė dramos būrelio vadovė, vyresnioji mokytoja Svetlana Žadeikienė.  Perskaitytais įspūdžiais apie mokytoją K. Žievį pasidalino Švietimo skyriaus vedėjas V.Valūnas. Knygos autorė J. Fedaravičienė, kalbėdama apie knygos, kuri teikia jai daug džiaugsmo, parengimą, priminė tėvelio nuveiktus darbus, pomėgius, taip pat būtinybę saugoti gimtąją kalbą, puoselėti tarmes, gebėti taisyklingai  kirčiuoti bent su Alytaus miesto vardu ir apylinkėmis siejamus vietovardžius.

Knygoje pateikiama išsami žymaus lietuvių kalbos mokytojo, mokslininko, spalvingos asmenybės, nuostabaus žmogaus Kajetono Žievio biografija, nuveikti darbai, jo dukters, draugų, auklėtinių prisiminimai. Gimnazistai skaitė knygos „Lietuviškas žodi, gyvuok“ ištraukas, buvusių mokinių atsiminimus, mokytojo dienoraščio puslapius. K. Žievys buvo neeilinis pedagogas, kurio svarbiausias gyvenimo tikslas – mokyti mokinius taisyklingos lietuvių kalbos. Apie mokytoją Žievį ir kitų to laikmečio mokytojų darbą rašytojas Jurgis Kunčinas pasakė: ,,Tie mokytojai nei turtų užgyveno, nei dėl algų menkumo streikavo. Kaip ir ano meto daktarai. Būtų tik pabandę!.. Mokytojas, trumpai tariant, dar buvo šventas žodis…“ K. Žievys parašė nemažai kalbos mokslinio turinio straipsnių į spaudą, rengė gramatikos vadovėlius, rinko žodžius bei posakius Didžiajam lietuvių kalbos žodynui. K. Žievys pedagoginį darbą pradėjo Alytaus gimnazijoje, o vėliau  įsidarbino Alytaus mokytojų seminarijoje ir joje dirbo dešimt metų. Kadangi knygos pristatymas vyko buvusios seminarijos, dabar Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos, aktų salėje, – prasmingai skambėjo Alberto Antanavičiaus daina ,,Seminarija“. Knygos pristatymo pabaigoje šviesaus mokytojo darbą, veiklą geriausiai apibendrino perskaityti rašytojo filosofo Vydūno žodžiai: ,,Žmogus gimsta šiam pasauliui, jeib žmogumi taptų, jeib jo žmogiškumas stiprėtų ir didėtų ir jis juo apsišviestų, skaidrintų ir grožintų visą gamtą, visą pasaulį“.

Gražūs prisiminimai apie buvusį mokytoją ir susidomėjimas vykusiu renginiu rodo gimnazijos pagarbą tradicijoms bei jai nusipelnusiems žmonėms.

Ieva Luobikytė, III C klasės gimnazistė