Netradicinė gamtos mokslų pamoka

Š. m. gegužės 13 dieną II-III klasių mokiniai, besidomintys gamtos mokslais, vyko į Vilnių kartu su biologijos mokytojomis  J. Vailioniene ir E. Gumauskiene.  Mokyklos kolektyvas apsilankė Vilniaus universiteto gamtos mokslų fakultete, Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre bei Nacionaliniame kraujo centre.

Pravėrę Vilniaus universiteto gamtos mokslų fakulteto duris, mokiniai dėmesį atkreipė į sutvarkytas naujoviškas patalpas ir draugišką atmosferą. Svečius iš Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos pasitikusi gidė maloniai aprodė fakultetą ir jo puikias laboratorijas. Vėliau moksleiviai apžiūrėjo seniausią Lietuvoje zoologijos muziejų, taip pat įsikūrusį VU. Čia nestigo įvariausių eksponatų − kai kurie iš jų labai reti ir seni, netgi iš T. Kuko kelionės aplink pasaulį. Mokiniai turėjo galimybę pamatyti nuo smulkiausių iki stambiausių gyvūnų, kilusių ir iš Lietuvos, ir iš tolimų pasaulio kampelių. Visų dėmesį patraukė įspūdinga, beveik septynių metrų ilgio Grenlandinio banginio apatinio žandikaulio dalis. Pasirodo, jog tai Lucko pilyje buvęs kaulas, atkeliavęs iš Kristupo Radvilos kolekcijos. Ne vienam galvoje rutuliojosi mintis, koks mažas yra žmogus, lyginant jį su visa gyvybės įvairove.  Kad ekskursija būtų  įdomesnė, gidė papasakojo svarbiausias detales apie universiteto muziejaus eksponatus, pateikė nemažai mokslinių faktų bei pavyzdžių, o norintieji galėjo drąsiai užduoti juos  dominančius klausimus.

Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre moksleiviai susipažino su Vilniaus universiteto organizuojama paroda „Accelerating science“. Čia pristatyta didžiojo sprogimo teorija. Mokiniai sužinojo įdomių faktų apie žvaigždes − kūne esantys elementai kažkada buvo danguje žėrinčios žvaigždės. Įspūdingi stendai, šviesos ir garsai, vaizdingi paveikslėliai padėjo dar geriau viską suvokti, neleido jaunimui nuobodžiauti.  Netrūko ir pramogų žinioms plėsti − kiekvienas turėjo galimybę sužinoti, kiek įvairių dalelių yra jų kūnuose pagal amžių, ūgį ir svorį. Taip pat iš gidės pasakojimų bei žaidimų, sukurtų pagal naująsias technologijas, mokiniai sužinojo nemažai informacijos apie neseniai atliktus mokslinius eksperimentus ir atradimus.

Paskutinis kelionės taškas buvo Nacionalinis kraujo centras,  teikiantis didžiajai daliai Lietuvos ligoninių  gyvybiškai reikalingą kraują. Mokiniai galėjo pritaikyti savo teorines žinias, stebėdami darbuotojų veiksmus, ir gilinti suvokimą apie vieną iš žmogaus audinių . Čia dirbančios moterys aprodė laboratorijas, kur nustatoma kraujo grupė, atliekami kiti svarbūs tyrimai. Keletas mokinių turėjo galimybę nusistatyti savo kraujo grupę, hemoglobino kiekį, sužinoti, ar jie galėtų būti donorais. Laboratorijose įrengta daug mechanizmų, reikalingų darbui atlikti. Buvo parodyta ir paaiškinta, kaip su specialiu aparatu atskiriama kraujo plazma, leukocitai, trombocitai ir eritrocitai.

Kelionė neprailgo, laikas praleistas turiningai − sužinota apie mokinius dominančias gamtos mokslų sritis bei  praturtintas žinių bagažas, ateityje praversiantis būsimiems mūsų mokyklos studentams.

Ugnė Sidaravičiūtė, III d klasės mokinė