NETRADICINĖ RUDENS ATOSTOGŲ PIRMOJI DIENA ALYTAUS JAUNŲJŲ CHEMIKŲ MOKYKLOS MOKINIAMS

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje veikiančios AJChM ugdytiniai š. m. spalio 31 d., pirmąją mokinių rudens atostogų dieną, praleido Kaune. Mokiniai mokėsi Lietuvos energetikos instituto (LEI) Vandenilio energetikos technologijų centre bei Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakultete. Pasak mokinių, ugdymo turinys buvo nelengvas, bet įdomus.

Mokiniai susipažino su mokslininko profesija, mokėsi inovatyvių energijos saugojimo technologijų (kaip elektroniniu masių spektroskopu atlikti nanokristalinių medžiagų paviršiaus morfologijos ir elementinės sudėties tyrimus, kaip generuoti elektros energiją panaudojant vandens ir aktyvuotų nanomedžiagų reakcijas vandenilio sintezei bei vandenilio kuro elementus – elektrocheminei vandenilio konversijai į elektros energiją) bei kaip padidinti medžiagos koncentraciją iš skysčių mišinių išgarinant tirpiklį, sužinojo, kokios organinės medžiagos skleidžia šviesą, kokiomis sąlygomis organinės molekulės tampa spalvotomis. Su mokiniais kartu mokėsi ir chemijos mokytojos ekspertės Janė Liutkienė, Genė Mikėnienė ir chemijos mokytojos metodininkės Irena Kliminskienė, Virginija Kerevičienė.

Už netradicines pamokas mokslininkų darbo aplinkoje ir gautas vertingas dovanas (chemijos knygas) AJChM mokiniai dėkingi KTU Cheminės technologijos fakulteto dekanui dr. prof. Eugenijui Valatkai, dr. Gretai Ragaitei, dr. Ramūnui Lygaičiui (buvusiam mokytojos G. Mikėnienės mokiniui), dr. Anatolijui Eisinui, referentei, rinkodaros ir komunikacijos koordinatorei Editai Rekašienei, už galimybę 300 tūkst. kartų didinančiu mikroskopu pasižvalgyti po molekulių pasaulį bei suprasti inovatyvias energijos gavimo ir saugojimo techologijas – LEI Vandenilio energetikos technologijų centro vadovui dr. Dariui Milčiui ir kitiems šio centro darbuotojams.

                                                  Genė Mikėnienė, AJChM mokytoja koordinatorė