Jubiliejinis tarptautinis vaikinų krepšinio turnyras Tomo Pačėso taurei laimėti

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje gausiai susirinkusių sportininkų bei sirgalių šurmulys praskaidrino apniukusį lapkričio 18 dienos penktadienį. Jau dvidešimtą rudenį vaikinų krepšinio komandos iš Suvalkų technikos mokyklos, Punsko Kovo 11-osios lietuvių licėjaus, Daugų Vlado Mirono ir Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijų varžėsi dėl Atlantos olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojo, buvusio gimnazijos auklėtinio, dabar Vilniaus „Lietuvos ryto“ vyriausiojo trenerio Tomo Pačėso įsteigtos taurės. Prieš du dešimtmečius šis krepšinio turnyras vadinosi ,,Draugystės ruduo“. Kadangi T. Pačėsas – vienas iš pagrindinių šio turnyro rėmėjų, buvo tikslinga turnyrą pavadinti šio krepšininko ir trenerio vardu. Turnyro pavadinimas pasikeitė, tačiau išliko ta pati sportinė aistra ir svarbiausia – neišblėso draugystės jausmas.

Malonu prisiminti buvusius turnyrus

Turnyras – jubiliejinis, todėl prasminga, malonu sugrįžti į ankstesnius turnyrus. Pagrindinis turnyrų organizatorius, kūno kultūros mokytojas ekspertas Jonas Baltrušaitis prisiminė  1996-uosius metus, kada Alytaus miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Adomas Andrušaitis į Alytų atvykusiai delegacijai iš Suvalkų pasiūlė krepšinio aikštelėje susirungti su Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos krepšininkais. Kaip ir tikėtasi, varžybas laimėjo alytiškiai, todėl lenkai pakvietė į atsakomąsias varžybas Suvalkų mokyklos sporto salėje. Užsimezgusi draugystė tebesitęsia iki šiolei: kiekvieną pavasarį gimnazijos krepšininkai vyksta į Suvalkus žaisti draugiškų krepšinio varžybų. J. Baltrušaitis prisiminė, koks anksčiau buvo ilgas, varginantis, nelengvas laukimas kertant Lietuvos – Lenkijos sieną. Džiugu, kad to jau dabar nebėra.

Daugų gimnazijos kūno kultūros mokytojas metodininkas Algis Cincilevičius patikino: ,,Šis turnyras visada stebina puikiu šeimininkų pasirengimu, svetingumu. Kartą tapome šio turnyro nugalėtojais. Beje, džiugu ir tai, kad nuo turnyro pradžios varžyboms teisėjauja tie patys teisėjai – Rimas Berulis ir Irmantas Grimalauskas. Ugdytiniams labai patinka varžytis su pajėgiomis miesto komandomis, nes tai skatina tobulėti. Svarbiausia – čia gera, gražu, vyrauja draugystė.“

,,Visada malonu sugrįžti į Tomo Pačėso taurės turnyrą. Esu dalyvavęs kaip mokinys aštuonis kartus, o dabar sugrįžau jau kaip treneris. Emocijos vis dar tokios pat geros. Linkiu šiam turnyrui ir toliau gyvuoti bei pakviesti dar daugiau jaunimo iš Lenkijos ir Lietuvos. Daugų Vlado Mirono gimnazija visada džiaugiasi dalyvaudama šiame turnyre“, – sakė dabar komandą treniruojantis Andrius Jakimavičius.

Suvalkų technikos mokyklos komandos trenerį Marcin Baranowski stebino puiki gimnazijos sporto bazė, šeimininkų svetingumas, žaidėjų meistriškumas. Prisipažino, jog pavasariais džiaugiasi sulaukę atvykstančių krepšininkų iš Lietuvos. Suvalkuose krepšinio turnyrus remia miesto vadovai. Treneris norėtų, kad vyktų ne tik sporto varžybos, bet ir įvairi edukacinė veikla. Paklaustas, ar sutiktų keistis mokyklomis, patikino – ,,taip“.

Svarbiausia nugalėjo draugystė

Krepšinio turnyro pradžioje sportininkus pasveikino bei gražių sportinių kovų linkėjo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Beau. Turnyru džiaugėsi „Dzū­ki­jos“ krepšinio ko­man­dos va­do­vas,  Europos ir Eurolygos čempionas, Lietuvos, Latvijos, NEBL, FIBA čempionas Giedrius Gustas. Krepšininkas linkėjo ne tik sėkmės, bet ir sportinio azarto. Visus susirinkusius pradžiugino mokytojos metodininkės Neringos Vekeriotaitės šokėjai – gražiai derėjo sportininkai ir džaivo ritme besisukančios žavios merginos.

Prasidėjo įnirtingos, azarto kupinos krepšinio kovos,– tokios, kokių ir linkėjo sporto specialistai. Išaiškinti nugalėtojai bei naudingiausi krepšininkai. Tarptautinio vaikinų krepšinio turnyro Tomo Pačėso taurę laimėjo Adolfo Ramanausko-Vanago krepšininkų komanda. Naudingiausiais komandų žaidėjais pripažinti Matas Rėklaitis (Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija), Edvinas Zubavičius (Punsko Kovo 11-osios lietuvių licėjus), Valius Juonys (Daugų Vlado Mirono gimnazija), Bartlomiej Jankowski (Suvalkų technikos mokykla). Krepšininkas M. Rėklaitis atviravo: ,,Varžybos buvo labai įtemptos ir pergalę iškovoti išties nebuvo lengva – laimėjome tik po pratęsimo. Džiugu, kad mūsų gimnazijos sirgaliai vieningai palaikė visus žaidėjus – to labiausiai ir reikėjo.“

Kadangi dėl užimtumo T. Pačėsas negalėjo atvykti į turnyrą, taurę nugalėtojams, naudingiausiems žaidėjams prizus ir taures visoms turnyre dalyvavusioms komandoms įteikė garsusis krepšininkas G. Gustas.   Krepšinio varžybų dalyviai pripažino, jog svarbiausia – šiame turnyre nugali draugystė.

Rita Ališauskienė,
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė