Dalyvavome festivalyje „Dainos iš tremties“

Kovo 28 dieną Varėnos kultūros centre vyko respublikinis dainų festivalis „Dainos iš tremties“. Jis skirtas prisiminti ir pagerbti Lietuvos gyventojus, nukentėjusius nuo trėmimų ir sovietinės okupacinės valdžios vykdytų represijų.

Festivalio „Dainos iš tremties“ iniciatoriai ir organizatoriai – Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos centras bei Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Festivalyje dalyvavo mokiniai bei tremtiniai iš įvairių Lietuvos kampelių. Buvo atliekamos ne tik senos, žinomos dainos, bet ir mažiau populiarūs šiais laikais parašyti kūriniai, pasakojantys apie tragišką pokario Lietuvos istoriją. Tokios dainos visuomet paliečia klausytojų širdis bei skatina prisiminti senelių ir tėvų išgyvenimus.

Mūsų gimnazijos mokiniai Gabija Jurčikonytė, Uosis Galkevičius ir Gabrielė Fišerytė atliko dainą „Vanagui“ iš albumo „Bunkerių paukščiai arba 29 laiškai iš mūsų tėvų jaunystės“. Jos autorius – buvęs mūsų mokyklos mokinys Albertas Antanavičiaus-Šekspyras. Susižavėję žiūrovai karštai plojo mūsų gimnazistams.

Buvo įdomu klausyti ir kitų dalyvių, kurie pristatė savo paruoštas dainas bei literatūrines kompozicijas. Tai puiki istorijos pamoka apie Lietuvos gyventojų tremtį, sąlygas, kuriomis žmonės turėjo išgyventi, tarpusavio santykius bei viltis ir svajones.

Mokiniai dėkoja mokytojoms Giedrei Škarnulienei, Irenai Muzikevičienei ir gimnazijos Tolerancijos centro koordinatorei Meilei Platūkienei, kurios paskatino ir paruošė mus šiam festivaliui.

Gabrielė Fišerytė, III f klasės mokinė