Gimnazijoje atidaryta tarptautinė paroda

Balandžio 19 d. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje atidaryta Annos Frank projekto „Leiskite man būti savimi…“ edukacinė paroda. Tai yra tarptautinė keliaujanti paroda, sukurta Annos Frank namuose Amsterdame.

Į gimnaziją paroda atkeliavo bendradarbiaujant gimnazijos Tolerancijos ugdymo centrui ir Vilniaus kolegijai bei Annos Frank namais Amsterdame. Šis šviečiamasis Annos Frank namų ir Vilniaus kolegijos projektas yra skirtas patyčioms mokyklose mažinti. Jis prasidėjo parodos atidarymu 2016 m. spalio 20 d. Vilniaus rotušėje, kur dalyvavo gimnazijos anglų kalbos mokytoja Ramunė Petrosian ir etikos mokytoja Meilė Platūkienė, gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro narės.

Paroda sudaryta iš dviejų dalių.  Pirmoji dalis skirta Annos Frank gyvenimo istorijai (nuo jos gimimo 1929 m. iki mirties Bergeno-Belsen koncentracijos stovykloje 1945 metais). Parodoje  pateikiamos nuotraukos ir tekstai, pasakojantys apie Aną Frank supantį pasaulį – Hitlerio iškilimas, Antrasis pasaulinis karas, žydų persekiojimas.

Antroji dalis skirta patyčių prevencijai – ji susieja Annos Frank istoriją su šiandiena (trečdalis parodos skirta šiandieninėms jaunimo istorijoms). Aplankę parodą, sužinosite, kaip jaunuoliai suvokia save, kaip juos mato ir į juos reaguoja kiti. Parodoje aiškiai parodoma, ką reiškia išankstinės nuostatos, kaip tai gali lemti socialinę atskirtį ar net diskriminaciją.

Paroda skatina susimąstyti apie pirmines ir pačias giliausias priežastis, kurios lėmė ir tebelemia nacizmo ir kitų režimų neapykantos ideologijų sėkmę XX a. ir XXI a. Kokios yra išankstinės nuostatos? Kas nulemia mūsų neigiamą nuomonę apie vieną ar kitą visuomenės grupę? Kokių sąlygų reikia, kad mūsų išankstinė neigiama nuostata taptų veiksmais, apribojančiais ir pažeidžiančiais kitų žmonių teises? Tokie ir panašūs klausimai kyla aplankius šią parodą, kur netikėtai susiejama žydų mergaitės iš Amsterdamo gyvenimo istorija su šiandieninių vaikų ir jaunuolių istorijomis, kurie kenčia patyčias ar net diskriminaciją todėl, kad yra neįgalūs, priklauso etninėms, religinėms ar lytinėms mažumoms. Parodos lankytojams informacija apie holokaustą ir antrąjį pasaulinį karą pateikiama per jų bendraamžės – Annos Frank, kuri parašė dienoraštį, gyvenimo istoriją.

Mokyklų pedagogai su mokiniais ir kiti alytiškiai dėl parodos lankymo kviečiami registruotis internetu: registracijos forma. Vienu metu parodą lankyti gali ne didesnė kaip 32 asmenų grupė (turas truks maždaug 45 minutes).

Parodos gidai bus gimnazijos mokiniai (16 mokinių grupė), parengti Annos Frank namų atstovų ir projekto koordinatorių Lietuvoje.

Meilė Platūkienė ir Ramunė Petrosian,
Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokytojos