Sportmūšis „Olimpinių idėjų vedami“

Vasario mėnesį Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai turėjo galimybę dalyvauti „Olimpinės kartos“ mokymuose Druskininkuose, kuriuos organizavo LTOK. Savos srities profesionalai atskleidė įvairių su sportu susijusių sričių (fotografijos, renginių organizavimo, žurnalistikos) ypatumus, o mokiniai tobulino kompetencijas šiose srityse. Po mokymų mokiniams buvo suteikta galimybė teikti LTOK jaunimo sporto organizatorių mažųjų projektų paraišką. Paraišką teikė ir laimėjo finansavimą II c klasės mokiniai Marta Cibulskaitė ir Povilas Krikščiūnas bei III g klasės mokinė Rūta Balčiūnaitė, padedami etikos mokytojos metodininkės Meilės Platūkienės ir informacinių technologijų mokytojos Loretos Mazėtytės. 150 € finansavimas buvo skirtas Alytaus apskrities gimnazijų mokinių sportmūšiui „Olimpinių idėjų vedami“. Konkurso tikslas – suteikti žinių apie olimpinį judėjimą, olimpinį sąjūdį, olimpinį sportą ir skatinti Alytaus apskrities gimnazijų bendradarbiavimą.

Balandžio pabaigoje į Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vykusį sportmūšį atvyko mokinių komandos iš Krokialaukio Noraus-Naruševičiaus, Daugų Vlado Mirono, Alytaus Jotvingių, Putinų, šv, Benedikto ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijų mokinių atstovai. Kiekvienoje komandoje buvo po 5 mokinius. Prieš renginį visi atvykę svečiai turėjo galimybę apžiūrėti Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos Sporto informacijos centrą. Ekskursiją vedė muziejaus įkūrėjas, tarptautinės kategorijos stalo teniso teisėjas, Alytaus kolekcininkų klubo prezidentas Zenonas Gramackas, surinkęs visus muziejaus eksponatus.

Be 6 mokinių komandų konkurse dalyvavo ir suaugusiųjų komanda, į kurią buvo pakviesti Alytaus krepšinio komandos „Dzūkija“ vadovas Giedrius Gustas, krepšininkas Mindaugas Sušinskas, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos abituriento mama Dainora Puvačiauskienė, lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė ir informacinių technologijų mokytojas Tomas Balynas. Ši komanda tapo spormūšio lydere, nes visi nariai domisi olimpinėmis žaidynėmis ir atidžiai stebi jų transliacijas per televiziją. Tačiau suaugusiųjų komanda nebuvo konkurentai mokiniams.

Konkurso užduotys neleido nuobodžiauti dalyviams, nes reikėjo atsakyti į klausimus apie antikines ir šiuolaikines olimpines žaidynes, atpažinti olimpinius miestus ir olimpinių žaidynių talismanus. Kol buvo skaičiuojami įnirtingos kovos balai, visi dalyviai vaišinosi tortu ir saldumynais. I vietą laimėjo Putinų gimnazijos komanda, II vietą, atsilikusi tik 1 tašku, laimėjo Adolfo Ramanausko-Vanago komanda, III – Jotvingių komanda. Diplomais ir dovanomis apdovanoti buvo ne tik prizininkai, bet ir visi konkurso dalyviai bei mokinius atlydėję mokytojai.

Organizatoriai dėkoja Lietuvos tautiniam Olimpiniam komitetui, skyrusiam lėšų renginio organizavimui bei rėmėjams: AB „Alytaus chemija“, UAB ISVETA ir ko, UAB „ALT reklama“, UAB „Tarzanija“, UAB „Grivada“, Miami Pizza House, UAB „Maristika“, UAB AUDITO IR APSKAITOS PRAKTIKA, kavinė „Spotas“, UAB „Rixa“, UAB „Jurvidginta“, Sporto klubas „Darna“, Sporto ir rekreacijos centras, Sporto klubas „Dzūkija“.

Loreta Mazėtytė,
projekto „Olimpinė karta“ koordinatorė