Prisilietimas prie rusų kultūros

Sekmadienį, gegužės 21 dieną, gerai nusiteikę moksleiviai iš Alytaus miesto Jotvingių, Putinų, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijų, iš Šaltinių pagrindinės mokyklos ir Piliakalnio progimnazijos vyko į Vilnių. Pirmiausia aplankėme literatūrinį A. S. Puškino muziejų Markučiuose (Subačiaus g. 124, Vilnius), kur vyko rusų poezijos skaitymai. Buvo pristatytas daugiatautis Vilnius: dalyvavo poetai Vitalijus Asovskis, Taisija Oral, Vladas Braziūnas ir kiti. Renginio vedėjas – Lietuvos ir Rusijos literatas, poetas, vertėjas, dramaturgas Georgijus Jefremovas. Mokiniai turėjo galimybę ne tik išgirsti rusų poeziją, skaitomą pačių poetų, bet ir patys padeklamuoti eilėraščius. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos I a klasės mokinė Paulina Vinerskaitė skaitė Tatjanos laišką Oneginui iš A. S. Puškino romano ,,Eugenijus Oneginas“. Publika labai šiltai sutiko skaitovus ir apdovanojo gausiais aplodismentais.

Mokiniai pasivaikščiojo po parką, susipažino su muziejaus istorija, poeto biografija, jo kūrybine veikla ir biografiniais ryšiais su Lietuva. Gidė įdomiai papasakojo mokiniams apie A. S. Puškino sūnaus Grigorijaus ir jo žmonos Varvaros gyvenimą Vilniuje.

O vakare laukė tikra staigmena. Lietuvos Rusų dramos teatras kvietė pamatyti jų gerai pažįstamus aktorius naujame amplua, o taip pat išgirsti dar negirdėtas puikiai žinomų teatro repertuarinių spektaklių muzikinių kūrinių interpretacijas. Teatro fojė mus pasitiko aktoriai ir būgnų tratėjimas. Mokiniai prisipažino, kad buvo maloniai nustebinti grupės RDTL ,,Berloga‘‘ koncertinio pasirodymo. Nuotaika buvo pakili, plojome, gėrėjomės aktorių meistriškumu.

Turiningai ir nuostabiai praleidome dieną. Už puikią ekskursiją dėkojame Alytaus tautinių mažumų kultūros centro, Rusų kultūros ir menų centro projektų vadovei Irinai Babrauskienei ir centro direktoriui Gintui Babrauskui.

Rima Gecevičienė