Konkurso „Mūsų eksperimentas“ nugalėtojai

Šeštojo STEAM mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ nugalėtojai birželio 15 d. buvo apdovanoti Vilniuje, Energetikos ir technikos muziejuje. Dvidešimties geriausiųjų darbų autorius ir jų mokytojus sveikino Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius, vertinimo komisijos narė, Lietuvos edukologijos universiteto Ugdymo pagrindų katedros profesorė Rita Makarskaitė–Petkevičienė. Mokinių darbus vertino iš Vilniaus universiteto ir Lietuvos edukologijos mokslininkų ir mokytojų asociacijų atstovų sudaryta komisija. Vertinant atsižvelgta į pateiktų darbų moksliškumą, kūrybiškumą, išbaigtumą bei darbo nuoseklumą, pateikimo ir pristatymo kokybę.

Mūsų gimnazistai sėkmingai šiame konkurse dalyvavo jau penktąjį kartą. Šiais metais III a klasės mokinė Kristina Marcinkevičiūtė, pateikusi darbą „Mielių fermentacijos tyrimas, naudojant skirtingus angliavandenius, saldiklius bei terpės pH charakteristikas“ (mokytoja Janė Liutkienė), ir III a kl. mokinys Šarūnas Katukevičius, pateikęs darbą „Invazinio uosialapio klevo ir vietinių medžių rūšių lapų nuokritų ekstraktų poveikis infuzorijų įvairovei ir gausumui“ (mokytoja Juratė Vailionienė), tapo pirmosios vietos laimėtojais. Jiems atiteko pagrindinis konkurso prizas – kelionė į Lenkiją. Tad liepos 6–8 d. mūsų gimnazistai kartu su kitais STEAM mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ nugalėtojais lankėsi Gdynės mokslo muziejuje EXPERYMENT ir Olštyno planetariume Lenkijoje, o Liepos 6-ąją kartu su visais pasaulio Lietuviais istoriniame Gdansko centre giedojo Tautinę giesmę.

Įspūdžiais dalinasi mūsų gimnazistė Kristina Marcinkevičiūtė.

Pirmąją dieną pradėjome ilga kelione autobusu, kuri, žinoma, vargino, tačiau nuvykus į Gdanską mus nudžiugino geras oras. Vaikščiojome po senamiestį, grožėjomės uostu, matėme Aukštutinius, Auksinius ir Žaliuosius vartus. Taip pat nepraleidome progos išvysti įspūdingąjį Neptūno fontaną bei Artūro rūmus, apžiūrėjome Šv. Marijos bažnyčią. Būdami Lenkijoje, nepamiršome, jog esame lietuviai ir 21.00 valandą Gdanske ant tilto prie apžvalgos rato visi kartu giedojome Lietuvos himną.

Antrąją dieną vykome į Gdynę. Pakeliui sustojome apžiūrėti Sopotą, kur  pakliuvome į džiazo festivalį. Čia mus sužavėjo graži aplinka ir aplinkui tvyranti linksma atmosfera. Atvykę į Gdynę, pasivaikščiojome uoste, apžiūrėjome išrikiuotus laivus. Lankėme įdomų mokslo centrą „Experyment”. Iškart po jo skubėjome į stulbinančią Olivos katedrą, kur klausėmės vargonų koncerto. Išgirdome ir įvertinome, kokios galingos yra vargonų galimybės. Vakarą praleidome Malborko pilyje – buvusioje kryžiuočių ordino sostinėje, kurioje kalėjo Lietuvos Didysis kunigaikštis Kęstutis. Į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įtraukta pilis viduramžiais buvo pati didžiausia Europoje.

Trečiąją dieną praleidome Olštyne. Apsilankėme observatorijoje, kurioje susipažinome su specifiniais įrenginiais, skirtais stebėti ir matuoti dangaus kūnus, teleskopais, meteoritų kolekcija, taip pat pasigrožėjome  miesto panorama. Olštyno planetariume  žiūrėjome erdvinį filmą „Kosmoso ekspresas“ 360˚ formatu. Pasivaikščioję po miestą, patraukėme Lietuvos link.

Ši išvyka mums visiems paliko neišdildomą įspūdį, taip pat ir naujas pažintis bei norą tyrinėti toliau. Labai tikimės, kad tokia kelionė nebuvo paskutinė, kad mūsų gimnazistai kitais metais vėl sėkmingai dalyvaus STEAM mokslų konkurse „Mūsų eksperimentas“ bei galės laimėti dar vieną nuostabią kelionę“.

Janė Liutkienė, chemijos mokytoja