Alytaus jaunimas iškeitė pramogas į miesto problemų sprendimą

Rugsėjo 22–24 dienomis Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje netrūko šurmulio. Nepaisant to, kad savaitgalis, gimnazijoje susirinko gausus būrys iniciatyvių moksleivių, kupinų jaunatviško optimizmo ir idėjų, kaip Alytų paversti geresniu gyventi. Tris dienas trukusiuose „Socialinio suflerio“ mokymuose dalyvavęs jaunimas, užuot visas mintis sutelkęs į pramogas ir jų trūkumą mieste, nusprendė gilintis į, susirinkusiųjų nuomone, opiausias miesto problemas ir pabandyti jas išspręsti.

Prekybos centrų gausa, šiukšlinimas miesto erdvėse, pramogų šeimai bei jaunimui trūkumas ir apleistas pastatas miesto centre nebuvo vienintelės gimnazistų išskirtos problemos Alytuje. Jiems kur kas svarbiau buvo miesto valdžios atvirumas gyventojams, prastas renginių viešinimas, užsitęsę kelio darbai ir prie „Baltosios rožės“ tilto esančios skulptūros spalvos tinkamumas.

Aptarus jaunimui aktualias problemas, vien žodžiais projekto organizatoriai Žilvinas Mažeikis ir Milda Lukoševičiūtė ragino neapsiriboti. Tai išgirdę gimnazistai į raginimą sureagavo palankiai, nors nieko panašaus nesitikėjo. „Kažkaip neįtikinamai atrodo tai, kad mūsų idėjos, sukurtos iniciatyvos nėra tik mokymams, kad turėsime/galėsime jas įgyvendinti praktiškai,“ – įžvalga pasidalijo mokymų dalyvė Aurita Inokaitytė. Ji taip pat džiaugiasi, kad projektas yra įvairiapusis, leidžiantis atsiskleisti įvairiose srityse.

„Socialinio suflerio“ naudą įžvelgia ir kiti jaunieji alytiškiai, tvirtinantys, kad savaitgalis nepraėjo veltui. Savaitgalį gimnazijoje praleidę Inga Juškevičiūtė bei Narvydas Matulevičius, pritaria bendraamžiams, tikindami, jog mokymų metu gavo nemažai naudos: „Praplėtėme savo akiratį ir išmokome ne tik reikšti savo, bet ir įsiklausyti į kitų nuomonę. Galbūt tai yra tik du maži dalykai, tačiau jie gali labai padėti žengiant į priekį.“

Kad mažais žingsneliais į priekį Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai pradėjo žengti jau šį savaitgalį, o žodžiai perėjo prie veiksmų, liudija paskutinę mokymų dieną „Socialinio suflerio“ „Facebook“ paskyroje vykusi tiesioginė transliacija. Jos metu jaunieji miesto gyventojai pristatė savo idėjas ir jų prototipus ekspertams bei plačiajai visuomenei. Gavęs patarimų ir paskatinimų, Alytaus jaunimas perėjo nuo teorijos prie praktikos. Iš mokymų jie išėjo turėdami veiksmų planus ir tikslus, kuriuos artimiausiu metu sieks įgyvendinti.

Tekstą rengė:
Inga Banionytė ir Evelina Cikanavičiūtė