Abiturientų išvyka į Kauno dramos teatro spektaklį ,,Balta drobulė“

Meno vadovė Audra Žukaitytė sakė: ,,Teatras niekada negali duoti atsakymo į jokį klausimą, tačiau tikrai gali iškelti, išrėkti tuos klausimus ir kartais labai skaudžiai diagnozuoti visuomenės būklę.‘‘ Manau, jog tai labai teisingos mintys. Būtent teatre atskleidžiama daugybė šiandien aktualių problemų. O teatro spektakliai, pastatyti pagal gerai žinomus kūrinius, leidžia geriau su jais susipažinti, giliau pažvelgti, lengviau suprasti.

Apsilankymas Nacionaliniame Kauno dramos teatro spektaklyje ,,Balta drobulė‘‘,  sukurto pagal žymaus lietuvių egzodo rašytojo Antano Škėmos tokio paties pavadinimo romaną buvo nuostabi patirtis. Man, skaičiusiai šią knygą, spektaklis buvo puiki galimybė iš arčiau susipažinti su Antano Garšvos (pagrindinio veikėjo) asmenybe bei gyvenimu. Leido geriau suprasti jo išgyvenimus ir jausmus. Spektaklis buvo kažkas tokio, ką iš tiesų sunku apsakyti žodžiais. Esu sužavėta šio teatro aktorių vaidybos. Tai tikrai nepaprastai talentingi žmonės, o pagrindinį vaidmenį atlikęs Dainius Svobonas buvo nepakartojamas. Viso spektaklio metu nebuvo įmanoma nuo jo atitraukti akių. Jausmus, emocijas ir visus jo personažo išgyvenimus  aktorius transliavo ne tik puikia retorika, bet tiesiog visu savo kūnu, judesiais, veido mimikomis. Jis – vienas geriausių mano kada nors matytų aktorių.

Taip pat mane maloniai nustebino kūrybiški sprendimai, perteikiant šio kūrinio subtilybes. Judančio keltuvo imitacija buvo labai efektinga, tačiau labiausiai paveiki buvo scena, kurioje panaudotas vanduo, tai vyko, kai A.Garšva buvo sulaikomas saugumiečių ir tardomas dėl savo eilėraščių.

Spektaklis paliko didelį įspūdį ne tik man, bet ir kitiems. Štai keletas atsiliepimų.

,,Nors spektaklis truko beveik tris valandas (!), niekada neatėjo mintis, kad nuobodu ar kad svajoji kuo greičiau pakilti nuo minkštų salės kėdžių. Aktorių vaidyba puiki (vien už pagrindinio aktoriaus sugebėjimą puikiai groti altu – aplodismentai!), muzika taip pat be galo įtraukianti ir pats vaizdas, kurį mačiau prieš save- labai dažnai užgniauždavo kvapą ar leisdavo įsivaizduoti, kad pats esi veiksmų sūkuryje. Vienu žodžiu, spektaklis – 10 balų!‘‘ (Laura Šilalytė)

,,Perskaičiusi knygą, neįsivaizdavau, kaip vaidinimu galima perteikti tokius veikėjo išgyvenimus, buvau nusiteikusi šiek tiek skeptiškai, tačiau džiaugiuosi, kad klydau. Ypatingai į atmintį įsirėžė scena, kai vieną akimirką Garšva keltuvu kelia keletą senų boksininkų, o kitą- tie boksininkai tampa komunistais, kurie mušė Garšvą jo paties namų verandoje. Būtent tokie perėjimai nuo vieno prisiminimo prie kito sužavėjo labiausiai ir paliko neišdildomą įspūdį.‘‘ (Rugilė Bozaitė)

,,Spektaklis labai intriguojantis, susižavėjimą kelia, jog vienas aktorius gali išpildyti beveik visą siužetą, atskleisti būseną ir aplinką. Tai, ką matėme, neabejotinai skyrėsi nuo iki šiol matytų spektaklių.‘‘ (Gabrielė Adžgauskaitė)

,,Spektaklis sužavėjo, subtiliai buvo pavaizduoti dalykai, kurių neįsivaizdavau scenoje. Sunkų kūrinį padėjo suprasti vaizdinė priemonė – spektaklis. Tikiuosi mokykla dažniau organizuos tokias išvykas.‘‘ (Augustė Urbelionytė)

,,Buvo labai įdomu ir tikrai prikaustė dėmesį. Ypač patiko tai, kad buvo labai tiksliai suvaidintas knygos turinys. Labiausiai sukrečianti vieta buvo  Garšvos draugo nusižudymas.‘‘ (Aušrinė Packevičiūtė)

,,Labai sužavėjo aktorių vaidyba. Ir tai, kaip aiškiai sugebėjo  suvaidinti pačią kūrinio istoriją.‘‘ (Gustas Mensevičius)

,,Spektaklis labai patiko, dabar lengviau suprantu knygos turinį. Kalbant apie spektaklį, tai jis buvo labai kokybiškas, sukelia reikiamą įtampą ir žiūrint visai neprailgsta.‘‘ (Anonimas)

,,Iš tiesų, neretai daugelis mokinių bei mokytojų iš anksto nuteikia, kad kūrinys sunkus, sudėtingas- kad jį sunku perprasti ir suvokti. Tačiau pamačiusi spektaklį galiu pasidžiaugti, jog viskas buvo iš tiesų suprantama, išryškintos svarbiausios kūrinio scenos, puikiai perteiktos emocijos ir vidiniai išgyvenimai. Spektaklis tikrai davė daug naudos, kadangi skaitymo sukurtus vaizdinius pavertė  realybe, o tai padės lengviau atsiminti kontekstą egzamino metu.‘‘ (Laura Liutkauskaitė)

,,Spektaklis labai patiko, nes padėjo  suprasti knygą. Be to, režisieriaus interpretacijos labai vykusios.‘‘ (Gabrielė Galinytė)

,,Mano nuomone aktoriai puikiai įsijautė į personažus ir perteikė jų emocijas, o ir spektaklis atskleidė svarbiausias romane iškeliamas problemas.‘‘ (Anonimas)

,,Spektaklis paliko įspūdį, tikrai. Buvo įdomi scenografija, patiko aktorių vaidyba. Režisieriaus darbas taip pat daug ką išpildė.” (Inga Juškevičiūtė)

,,Man, kaip žmogui, kuris didžiausią dėmesį kreipia į spektaklio režisūrą ir daug mąsto apie vienokius ar kitokius režisūrinius sprendimus, na tai jis buvo nesveikai geras! Ypač išprievartavimo, tardymo ir nusižudymo scenos! Super buvo, nesigailiu, kad važiavau, aktorių vaidyba tobula, viskas išjausta 100%! ” (Aurelija Kavaliauskaitė)

„Spektaklis truks 3 valandas“. Ši frazė išgąsdino, nes tos 3 valandos skambėjo kaip beprotiškai ilgas laiko tarpas. Bet, stebėdama spektaklį, praradau laiko nuovoką, o tos valandos prabėgo tarsi kelios minutės, nes pasirodymas buvo nepaprastai įtraukiantis.” (Gabrielė Juozapavičiūtė)

,,Aktorių vaidyba atskleidė kančią, absurdą ir beprasmybę. Žiūrėdamas šį spektaklį atradau dalelę savęs.” (Aurimas Šiuša)

 Taigi, teatras yra puiki galimybė geriau susipažinti su literatūros kūriniais, jis praplečia mūsų akiratį, ugdo asmenybę ir puoselėja kultūrinę savimonę. Todėl labai džiugu, kad jauni žmonės domisi teatru, mielai jame lankosi. Dėkojame lietuvių kalbos mokytojams, organizavusiems kitokį susitikimą su knygos herojais.  Su nekantrumu lauksime kitų pasiūlymų vykti į teatrą.

Rytenė Morkūnaitė, IVa klasė