Diena, skirta Lietuvos istorijai ir pilietiškumui

Gruodžio 1 d. grupė I-II klasių mokinių, kuriuos lydėjo mokytojos Asta Šulcienė ir Loreta Kašėtienė, išvyko į Vilnių.

Iš pradžių atvykome į Lietuvos Respublikos Seimą. Pilietiškumo pamokose daug kalbame apie Seimo funkcijas, Seimo nario įgaliojimus, įstatymų priėmimą, tačiau apsilankę posėdžių, Konstitucijos ir Prezidento salėse apie visa tai sužinojome dar daugiau. Taip pat susitikome su Seimo nariu Vytautu Baku, kuris pristatė mūsų šalies nacionalinės gynybos ir saugumo komiteto darbus. Paskui diskutavome apie korupciją ir priemones jai suvaldyti, apie grėsmes mūsų šalies nacionaliniam saugumui.

Vėliau nuvykome į Tuskulėnų rimties parką. Tai sovietinių okupantų brutalumą ir žiaurumą liudijanti vieta. Čia yra NKGB (MGB) slapta užkasti žmonės (724 palaikai), kurie 1944–1947 m. buvo nužudyti vykdant mirties bausmę vidaus kalėjime.  Aukų sąraše yra rezistencijos, Birželio sukilimo dalyviai (1941 m.), Armijos Krajovos kovotojai ir kt. Daugiausia egzekucijų įvykdyta 1945 m. kovo 2 d. (42 asmenims) ir kovo 21 d. (45 asmenims). Tarp nužudytųjų buvo įvairių tautybių žmonių: 559 lietuviai, 56 rusai, 52 lenkai, 38 vokiečiai, 32 baltarusiai, 18 latvių, 9 ukrainiečiai, 3 žydai, po vieną estą, uzbeką, totorių, osetiną, čiuvašą, armėną ir udmurtą.

Apsilankėme Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčioje-kolumbariume ir susipažinome su unikalia instaliacija „Karo nuotaka – našlė“. Tai visų karų aukoms skirtas kūrinys.

Apžvelgę dienos ekskursijas pritarėme Seimo nario Vytauto Bako išsakytai minčiai, kad svarbiausia mums visiems – Tėvynės laisvė ir nepriklausomybė. Todėl ja reikia rūpintis nuolat ir kantriai.

Asta Šulcienė, istorijos mokytoja metodininkė