Atvira KTU klasė – kitokios matematikos pamokos

Šaltą vasario 26 dienos rytą daug neabejingų matematikai mokinių skubėjo į mokyklos aktų salę. Čia net tris matematikos pamokas vedė buvęs mūsų gimnazijos mokinys, dabar Kauno technologijų universiteto MGMF Medžiagų mokslo ir nanotechnologijų studijų programos III kurso studentas Ervinas Urbonas.

I pamoka I−II klasių mokiniams buvo apie lygčių sistemų sprendimą Gauso metodu. Lektorius priminė lygčių sistemų sprendimo būdus, supažindino su Gauso metodu, kuris taikomas, kai norime išspręsti daugiau kaip trijų lygčių sistemą, ir pademonstravo kelis pavyzdžius. Vieną uždavinį išsprendė kartu su savanoriu iš salės – I d klasės mokiniu Tomu Augustinu. Antrą pamokos dalį Ervinas demonstravo matemagijos triukus.

II pamoka buvo skirta III−IV klasių mokiniams. Šios pamokos metu Ervinas pristatė netiesinių lygčių sprendimą skaitiniais metodais, palygino analitinius ir skaitinius sprendinius, parodė jų skirtumus bei supažindino su šaknų tikslinimo sprendimo metodais. Plačiau iš pristatytų metodų išaiškino pusiaukirtos metodą ir parodė, kaip jis taikomas. Pamokos pabaigoje pademonstravo kelis matematinius pokštus, kurie mokiniams labai patiko.

III pamokos metu Ervinas papasakojo apie studijas Kauno technologijų universitete, pasidalino mintimis apie medžiagų mokslo ir nanotechnologijų programą. Nuo pirmų dienų Ervinas mokėsi sustiprintoje studijų grupėje, papildomai mokėsi ir domėjosi matematikos subtilybėmis. Lektorius papasakojo ir apie sustiprintos grupės pradėtas tradicijas tęsiančią GIFTed grupę.

Gifted − tai vieninga talentų ugdymo platforma, suteikianti visas galimybes talentingiems studentams tobulėti ir realizuoti savo gebėjimus mokslo ir verslo srityse. Talentų akademijos dalyviams studijos vyks pagal sudarytą verslo ar mokslo krypties planą, kuriame studentai turės galimybę pasirinkti „Iššūkio“ paketo veiklas.

Ervinas teigė, kad šias studijas baigę studentai darbo rinkoje turi plačias perspektyvas. Užsienyje tokie studentai jau studijų metu „graibstomi“ ir priimami dirbti į sudėtingas ir atsakingas pareigas. Keletas jo studijų draugų stažavosi NASA, Kinijos universitetuose. Lietuvoje tokie studentai dirba įvairiose laboratorijose, tyrimų srityje, specializuotose veiklose. Pats Ervinas dirba su moksliniais tyrimais. Dalyvavo jau dviejuose tyrimuose (mono ir polisacharidų kiekybinė analizė, anglies šaltinų įtaka bio plėvelių auginimui), padėjo organizuoti tarptautinę medicinos fizikos konferenciją, nes tiek magistro studijas, tiek savo profesinę ateitį norėtų sieti su medicinos fizika.

Kitą dalį pamokos Ervinas skyrė įdomiems matematiniams įrodymams bei pasidalino greitosios matematikos gudrybėmis.

tiesa ar mitas?

Mokiniams patiko šios matematikos pamokos, o Ervinui tai buvo puiki galimybė sugrįžti į mokyklą ir pasidalinti savo patirtimi  bei matematiniais pokštais.

Asta Grimalauskienė, matematikos mokytoja metodininkė