Vanagų nuotykiai Euroscolos konkurso kelionėje

Šie mokslo metai ypatingai sėkmingi Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniams – be daugybės apdovanojimų įvairių sričių olimpiadose šios gimnazijos atstovams pavyko nugalėti ir ES organizuojamame konkurse „Euroscola“.

Pergalė šiame konkurse net 24 mokiniams suteikė galimybę pakeliauti po senąjį žemyną bei apsilankyti Europos Parlamente Strasbūre. Taigi, pirmąją gegužės savaitę gausus vanagų būrys lydimas mokytojų Ramutės Volkuvienės, Loretos Mazėtytės, Aldonos Butrimanskienės ir Astos Grimalauskienės leidosi į kelionę po gražiausius vakarų Europos miestus. Per septynias dienas trukusią kelionę buvo pasirinkta aplankyti keturis neįtikėtinai gražius Vokietijos, Čekijos ir Prancūzijos miestus.

Kelionė prasidėjo ankstų pirmadienio rytą. Pravažiavę visą Lenkiją, atvykome į Čekijos sostinę. Prahoje mokiniai aplankė dailų senamiestį, kuriame didžiausią įspūdį paliko šv. Vito katedra ir Valdovų rūmai, mokiniai ir mokytojai taip pat žavėjosi nuostabaus grožio parku, esančiu pačiame Prahos centre. Vėliau kelionė tęsėsi Strasbūro link, nuostabaus miestelio Prancūzijos ir Vokietijos pasienyje. Daugumai šis miestas paliko didžiausią įspūdį dėl savo kultūros, tvarkos bei išskirtinio vokiečių palikimo – fachverko stiliaus senamiesčio. Elzaso sostinėje susijungia vokiškos ir prancūziškos tradicijos, galbūt dėl to Strasbūras toks jaukus. Šiame pačiame mieste esantis Europos Parlamentas yra vienas svarbiausių ES valdžios organų, kuriame savo atstovus turi ir Lietuva.

Gegužės 3 dieną ir patiems mokiniams pasitaikė proga pabūti europarlamentarų kailyje – jie turėjo galimybę siūlyti ES svarbių problemų sprendimus, dalyvauti diskusijose ne tik su kitų tautų atstovais, bet ir su tikrais parlamentarais, taip pat gimnazistams buvo suteikta proga balsuoti bei bendrauti su kitų bendrijos narių mokyklų atstovais – keletas mokinių iš tiesų susidomėjo politiko profesija.

Dar vienas ypatingas kelionės po Europą nuotykis – kelionė greituoju traukiniu į Paryžių. Prancūzijos sostinė nepaliko abejingų. Mokiniai grožėjosi Paryžiaus panorama ne tik nuo Eifelio bokšto viršūnės, bet ir nuo ant aukščiausios miesto kalvos įsikūrusio Monmartro. Būtina paminėti, jog gimnazistų grupė nepamiršo aplankyti ir Paryžiaus Dievo Motinos katedros, kur lankytojus sužavėjo ne tik įstabaus grožio architektūra, vitražai, bet ir didinga bei sakrali atmosfera katedros viduje. Aplankyti Invalidų rūmai ir žymiojo prancūzų imperatoriaus Napoleono kapas nenusileido didybe ir prabanga nei vienam gimnazistų apžiūrėtam objektui. Deja, bet pamatyti Luvro ekspozicijos su garsiąja Da Vinčio „Mona Liza“ mokiniai nesuspėjo, tačiau Dresdeno galerijoje jie pasinaudojo proga pamatyti Rafaelio „Siksto Madoną“, kurios dydis bei grožis ilgam išliks mokinių atmintyje.

Paskutines kelionės akimirkas keliautojai praleido Dresdeno senamiestyje, kuris nors ir nėra autentiškas, tačiau paliko neišdildomą įspūdį. Visos kelionės metu mokiniai drąsiai ragavo tradicinius tautų patiekalus, taip pat aktyviai domėjosi šalių istorija bei dabartimi. Pavargę, bet su šypsenomis veiduose sekmadienio vakare mokiniai saugiai pasiekė išsiilgtą Dzūkijos sostinę Alytų, kuriame gimnazistų laukė draugai, tėvai bei visa gimnazijos bendruomenė, nekantraudama išgirsti apie vanagų nuotykius vakarų Europoje.

Erika Krikščiūnaitė, III a klasės mokinė