Svajonės pildosi

Gegužės 19 dieną Alytuje vyko XVI tarptautinis mokinių frankofoniškojo teatro festivalis „Pirmoji uždanga“. Festivalį organizavo Dzūkijos pagrindinė mokykla ir jos direktorė, prancūzų kalbos puoselėtoja Vilija Sušinskienė. Renginyje dalyvavo keturios teatro trupės iš šių mokyklų: Vilniaus Tarptautinės Amerikos mokyklos, KTU gimnazijos, Šeduvos gimnazijos ir Alytaus Adolfo-Ramanausko Vanago gimnazijos.

Festivalis vyko Alytaus Jaunimo centre. Jau nuo devynių ryto vyko trupių repeticijos ir pasiruošimai spektakliams. Renginį vedė mūsų gimnazijos mokiniai – Paulina Vinerskaitė ir Almantas Arbačiauskas. Pirmoji pasirodė Tarptautinė Amerikos mokykla su spektakliu „Le sourire“ (liet. Šypsena), antrieji – KTU gimnazija – vaidino pjesę „L‘oral de français“ (liet. Prancūzų kalbos egzaminas žodžiu). Mes, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos trupė, pasirodėme treti su spektakliu „Amis pour la vie“ (liet. Draugai visam gyvenimui). Konkursinę festivalio dalį spektakliu „Le rencontre du Petit Prince et du Renard“ (liet. Mažojo princo ir lapės susitikimas) užbaigė Šeduvos gimnazijos teatro trupė.

Pjesė „Amis pour la vie“, kurią vaidinome, pasakoja apie vaikus, atvykusius į viešbutį atostogauti, jų skirtingus charakterius, užsispyrimą, pykčius, ginčus, bei susitaikymą ir ištartą nuoširdų šūkį „Draugai visam gyvenimui!“ Sušokus finalinį spektaklio šokį pasigirdo gausūs plojimai ir šūksniai. Būtent tai buvo geriausias įvertinimas ir didžiausia padėka už sunkias repeticijas, klausant mokytojų pastabų ir tobulinant kiekvieną personažą, prancūziškų žodžių tarimą. Iš karto po pasirodymo visi trupės nariai buvo pilni neišdildomų teigiamų emocijų ir palengvėjimo, jog mes jau pasirodėme.

Kol laukėme vertinimo rezultatų, vyko teatrinis užsiėmimas (atelier). Jo metu Alytaus miesto teatro aktoriai rodė trumpus etiudus, atspindinčius aktualias šių laikų problemas. Visi kartu nagrinėjome iškilusius probleminius klausimus ir gavome galimybę suvaidinti situacijas kitaip. Visiems labai patiko kalbėtis su aktoriais, kartu vaidinti. Tai nepaprasta patirtis, kuri dar labiau papildė mūsų įspūdžių kupiną dieną.

Grįžę į Jaunimo Centro salę nekantriai laukėme rezultatų. Vis svarstėme: o jei šiais metais mums pasiseks ir laimėsime? Bet jaudulys ir savikritiškas mąstymas neleido savęs iškelti aukščiau kitų. Komisijos nariai pradėjo dalinti nominacijas: mūsų gimnazistai Kamilė Klimaitė ir Almantas Arbačiauskas gavo geriausių aktorių nominacijas. Kylanti įtampa ir jaudulys belaukiant pirmosios vietos paskelbimo paskatino mus visus susikibti rankomis. Išgirdę mūsų gimnazijos vardą ir tai, jog mes laimėjom išsvajotą pirmąją vietą, negalėjome patikėti savo ausimis! Mes laimėjom! Visų veiduose atsirado šypsenos ir begalinis džiaugsmas, net ašaros pradėjo trykšti. Galiu drąsiai teigti, kad tokios laimės ir pakylėjimo dar nejaučiau savo gyvenime. Pasipuošę laimės ašaromis ir šypsenomis nusifotografavome su komisijos nariais, renginio organizatoriais ir skubėjome dalintis įspūdžiais vieni su kitais. Laimėję pirmą vietą, gavome teisę kitais metais atstovauti Lietuvai Festivalių festivalyje Egipto sostinėje Kaire.

Esame labai dėkingi mūsų režisierei Svetlanai Žadeikienei ir prancūzų kalbos mokytojai Loretai Kašetienei, be kurių nebūtų tokio puikaus spektaklio.

Prancūzų kalba ne tik be galo graži, bet ir atveria daug galimybių. Nors ją mokytis gali atrodyti sunku ir sudėtinga – pastangos ir įdėtas darbas visada atsiperka. Mokytis prancūzų kalbą tikrai verta.

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos II a klasės mokinė Paulina Vinerskaitė