Konferencija Stokholme

Dar praėjusių mokslo metų pavasarį mūsų gimnazijos mokiniai dalyvavo „Global Goals“ projekte, rašė rašinius apie įvairias globalines problemas. Šį konkursą inicijavo Švedijos ambasada Lietuvoje. Baigiamajame renginyje Vilniuje gegužės mėnesį dalyvavo dvi mūsų gimnazijos mokinės: IV klasės mokinė Gina Petkevičiūtė ir II a klasės mokinė Ieva Barysaitė. Negana to, vasarą mokyklos vadovą pasiekė žinia, kad Ieva Barysaitė ir viena gimnazijos mokytoja Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje yra kviečiamos į konferenciją Stokholme, laive „Baltic Queen“. Dalyvauti šiame konkurse mokinius paskatino anglų kalbos mokytoja Jovita Žilinskienė, bet konferencijos metu ji jau išvyko į stažuotę JAV, todėl Ievą Barysaitę kelionėje lydėjo lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė, mama.

Atplaukę į Stokholmą laivų terminale buvome maloniai sutiktos Lietuvos ambasados Švedijoje darbuotojo Giedriaus, nudžiugome sužinoję, kad jis alytiškis. Konferencijos salėje susipažinome su Lietuvos ambasadoriumi Švedijoje Algimantu Rimkūnu, kitais mūsų atstovybės darbuotojais. Konferencija „New Baltic Sea Generation“ buvo skirta globalioms Baltijos regiono problemoms bei jaunosios kartos pareigoms ir galimybėms kuriant bendrą Baltijos šalių ateitį. Buvo labai įdomu klausytis Estijos mokslų akademijos prezidento ir kitų iškilių asmenybių pranešimų: turėjome galimybę išgirsti ir mokslininkų, ir verslo atstovų pozicijas. „Baltijos jūra miršta“, – šis teiginys iš tiesų neramina ir tai tampa iššūkiu jaunajai kartai. Apie jaunimo indėlį ir buvo kalbama antroje konferencijos dalyje. Šį įdomų susitikimą apibendrino Estijos, Latvijos ir Lietuvos ambasadorių Švedijoje žodžiai – tik kartu, bendraudami ir bendradarbiaudami mes galime spręsti Baltijos regiono šalių problemas ir kurti ateitį.

Esame labai dėkingos Lietuvos ambasados Švedijoje darbuotojams už neįkainojamą, unikalią galimybę dalyvauti tokio lygio konferencijoje. Taip pat dėkojame ir už mums organizuotą labai patogią kelionę.

Ieva Barysaitė, III a klasės mokinė
Eglė Barysienė, lietuvių kalbos mokytoja