Žmogaus teisių forumas

Šiais metais, paskatinta anglų kalbos mokytojos Ramunės Petrosian, dalyvavau JAV ambasados, LR Užsienio reikalų ministerijos ir Nacionalinio žmogaus teisių instituto organizuotame rašinių konkurse, skirtame paminėti 70-ąsias JT Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos priėmimo metines. Mano rašinys iš pateiktų 170  buvo išrinktas tarp 20 geriausių.

Gavau kvietimą dalyvauti Žmogaus teisių forume Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Šis forumas simboliškai vyko gruodžio 10 dieną, nes lygiai prieš 70 metų būtent šią dieną buvo priimta JT deklaracija ir joje įtvirtintos teisės ir sąvokos, kuriomis vadovaujamės kiekvieną dieną. Dėl šios priežasties visi turėtume žinoti šią svarbią datą ir džiaugtis tuo, ką pasiekė žmonija.

Man su mokytoja teko garbė dalyvauti diskusijoje „Kodėl žmogaus teisės turi būti pagrindas mano gyvenime?“, kurios vedėjai buvo aktorius Dominykas Vaitiekūnas, dainininkė Erica Jennings ir Vilniaus politikos analizės instituto medijų programos vadovas Donatas Puslys. Taip pat dalyvavo ir kiti konkurso nugalėtojai iš visos Lietuvos.

Visi suprantame, kad žmogaus teisės tėra giliai įsišaknijusi fikcija, bet mums visiems svarbu ją palaikyti, kad neprarastume deramo tarpusavio bendravimo, žmogiškumo, moralės sampratos, be ko dabartinė žmonija tiesiog neįsivaizduojama. Buvo įdomu klausyti gerai žinomų žmonių minčių ir istorijų, kaip ir kada jie susidūrė su žmogaus teisių klausimu, jų nepaisymu, deja, vis dar dažna kitos religijos, rasės asmenų, LGBT bendruomenės narių diskriminacija.

Diskusijos metu visi dalyviai turėjo galimybę klausti bei pasidalinti savo įžvalgomis ar patirtimis. Įdomu buvo išgirsti ir kitų konkurso nugalėtojų mintis apie tai,kas jiems svarbu, netgi išgirdome vienos merginos sukurtą dainą apie žmonių teises. Diskusija sužavėjo, įkvėpė nebijoti būti savimi, plėsti savo akiratį, skatinti visus žinoti ir kovoti už savo teises.

Baigdama norėčiau palinkėti visiems asmeninio tobulėjimo, empatijos, meilės sau ir kitiems, ir pasaulis tada bus geresnis. Diskusijoje buvo pasakyta mintis: visi iki vieno galime pasikeisti,tiktai reikia  tikėti savimi ir norėti tai padaryti. 

Ieva Barysaitė, III a klasės mokinė