Kai širdis sustoja…

Gimnazijoje lankėsi projekto „Auksinės minutės“ komanda.

„Auksinės minutės“ yra savanoriškas medicinos studentų ir gydytojų projektas, siekiantis įdomiai ir praktiškai apmokyti kuo daugiau Lietuvos moksleivių  atlikti kokybišką pradinį gaivinimą. Projekto tikslas – kasmet  apmokyti bent 10000 moksleivių ir iki 2020 metų pasiekti, kad privalomas gaivinimo mokymas būtų įtrauktas į Lietuvos moksleivių švietimo programą.

Skaičiuojama, jog apmokyti asmenys gali prisidėti prie daugiau nei 100 gyvybių išgelbėjimo kasmet. Kokybiškai suteikiamas gaivinimas užtikrina deguonies tiekimą į smegenis ir širdį, o krūtinės paspaudimai ir defibriliacija gali atkurti širdies plakimą. Tai yra gyvybiškai svarbu, nes leidžia palaikyti žmogaus gyvybę kritinėmis minutėmis – iki tol, kol atvyks greitoji pagalba.

Patys mokymai trunka 1:30–2h. Per tą laiką mokomasi, kaip atpažinti ir suteikti pirmąją pagalbą nelaimės ištiktam žmogui. Vienų mokymų metu apmokoma iki 30 moksleivių. Kiekvienas jų gauna atskirą manekeną ir gali praktiškai išbandyti pradinio gaivinimo veiksmų seką. Mokomasi įvertinti žmogaus sąmonę, patikrinti kvėpavimą, iškviesti greitąją medicinos pagalbą. Taip pat kaip taisyklingai ir kokybiškai atlikti krūtinės ląstos paspaudimus ir įpūtimus, susipažįsta,  kaip reikia naudotis automatiniu išoriniu defibriliatoriumi.

Šiuos mokymus mūsų mokiniams vedė VU medicinos fakulteto studentai: IV kurso studentės Indrė Ignatavičiūtė ir Deimantė Staliūnaitė bei I kurso studentai  Emilis Gegeckas ir Julija Gecaitė.

Snieguolė Valentukonienė, technologijų mokytoja metodininkė