Paminėjome saugesnio interneto dieną

Vasario 5 d., Tarptautinę saugesnio interneto dieną, būrelis gimnazistų vyko į Vilnių  dalyvauti projekto „Saugesnis internetas“ organizuotame renginyje „POKALBIS KITAIP!“. Renginį organizavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo informacinių technologijų centras, Ryšių reguliavimo tarnyba, Vaikų linija ir asociacija „Langas į ateitį“.

Renginio metu žiūrėjome filmą „Interneto valytojai“, kuris visus žiūrovus labai sukrėtė ir nepaliko abejingų. Filmas keliantis klausimą: kas „išvalo“ mūsų socialinius tinklus nuo pornografijos ir smurto? Net sudėtingiausi algoritmai negali be žmogaus pagalbos iki galo nustatyti, kas peržengia neleistiną ribą. Kasdien interneto turinį vertinantys specialistai peržiūri tūkstančius vaizdų ir įvertina, kur baigiasi menas ir prasideda ištvirkimas; kur baigiasi naujienų fiksavimas ir prasideda žiaurumo vaizdavimas vardan žiaurumo; kur baigiasi laisvė reikšti savo nuomonę ir prasideda manipuliacija faktais.

Po filmo vyko diskusijos su psichologais ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro, sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-os valdybos (SO5) 3-iojo skyriaus viršininku Vytautu Tuinyla. Diskusijose ieškojome kilusių probleminių situacijų sprendimo būdų ir stengėmės išsiaiškinti, kokios informacijos jaunimui trūksta, norint ateityje išvengti internete tykančių pavojų.

Renginyje dalyvavusi III klasės mokinė Žiedūnė sako, kad „Valytojai – filmas apie šių dienų moderatorius, kurie kontroliuoja viską, ką mes matome internete. Tai ką matome, internetą paverčia manifestu. Siužete galime pamatyti, kaip pavojinga įsitraukti į interneto platybes bei kokius siaubingus dalykus žmonės viešina. Tokiuose socialiniuose tinklalapiuose kaip facebook, youtube, google, yra moderatoriai, kurie išvalo šokiruojančius vaizdus bei vaizdo įrašus. Tačiau ne viskas, kas šokiruoja, turi būti cenzūruojama. Tokie vaizdiniai, kaip karas – istoriniai archyvai, dailės darbai, vaizduojantys nuogą kūną, paprastai nėra seksualizuojami, todėl manau tokio pobūdžio vaizdiniai neturėtų būti cenzūruojami.“

Gimnazistai pritarė, kad virtualioje erdvėje privalome elgtis labai apdairiai savo ir kitų atžvilgiu, žinoti grėsmes ir būdus, kaip jų išvengti.

Loreta Mazėtytė, informacinių technologijų mokytoja