Gimnazistai atstovavo Lietuvai ir savo miestui Egipte

Kovo 3–8 dienomis mes, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos prancūziško teatro trupė, dalyvavome tarptautiniame frankofoniško teatro Festivalių festivalyje Egipte, Kaire. Kelionę į Egiptą laimėjome XVI tarptautiniame mokinių frankofoniškojo teatro festivalyje „Pirmoji uždanga“, vykusiame Alytuje. Festivalis Egipte vyko Tarptautiniame Balzac Licėjuje. Renginyje dalyvavo dvidešimt viena teatro trupė iš įvairių šalių. Daugiausia trupių buvo iš Egipto (Kairo, Aleksandrijos, Mansuros, Hurgados), dvi trupės iš Prancūzijos ir po vieną iš Ispanijos bei Rusijos.

Egipte praleidome šešias kupinas įspūdžių, naujų pažinčių bei netikėtumų dienas. Pirmąją festivalio dieną mūsų gimnazijos trupė aplankė garsiąsias Gizos piramides ir Sfinksą, klausėmės gido pasakojimo apie piramidžių istoriją, statybą. Vakare laukė festivalio atidarymo renginys, o jo pabaigoje – diskoteka, skirta festivalio dalyviams. Kitas festivalio dienas žiūrėjome visų trupių spektaklius, rašėme atsiliepimus ir klausėmės forumo dalyvių, kuriame profesionalūs režisieriai ir aktoriai aptarinėjo kiekvieną pjesę, davė patarimų, nurodė pasirodymų privalumus ir trūkumus. Dvi dienas po pasirodymų vyko teatriniai užsiėmimai (ateliers) prancūzų kalba. Jų metu atlikome įvairius vaidybinius pratimus, bendravome prancūziškai ir susipažinome su kitais dalyviais.

Ketvirtąją festivalio dieną (trečiadienį) pristatėme savo pjesę „Amis pour la vie“. Po pasirodymo visa salė pradėjo garsiai ploti ir girti mus už puikią sceninę vaidybą. Net patys nesitikėjome, kad sulauksime tiek daug teigiamų emocijų ir puikių atsiliepimų iš žiūrovų.

Kaire taip pat aplankėme seniausią visame Egipte Amro ibn al Aso mečetę, arabišką turgų, kuriame nusipirkome įvairių suvenyrų. Festivalio metu susipažinome su daug žmonių iš įvairių šalių, sužinojome daug naujų dalykų apie gyvenimą Egipte, mokyklas, švietimo sistemą, paragavome tradicinių egiptietiškų patiekalų. Ši kelionė praplėtė mūsų akiratį, davė galimybę susipažinti su kitomis kultūromis, patirti neišdildomų įspūdžių ir susirasti naujų draugų. Labai džiaugiuosi, kad galėjome bendrauti prancūziškai, turtinti prancūzų kalbos žodyną (visi renginiai, ekskursijos vyko prancūzų kalba). Po šios išvykos mano prancūzų kalbos žinios tikrai sutvirtėjo, galiu laisviau kalbėti.

Esame labai dėkingi mūsų režisierei Svetlanai Žadeikienei ir prancūzų kalbos mokytojai Loretai Kašėtienei, be kurių nebūtų tokio puikaus spektaklio. Taip pat dėkojame kelionės rėmėjams –Prancūzų institutui Lietuvoje, Lietuvos neformaliojo švietimo centrui, Alytaus miesto savivaldybei bei privatiems rėmėjams.

Paulina Vinerskaitė, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos III a klasės mokinė