Gimnazijoje paminėta Pasaulinė vandens diena

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko akcija Pasaulinei vandens dienai paminėti. Jos metu mokiniai ir mokytojai gėrė vandenį, prisiminė jo svarbą žmogaus organizmui.

Vanduo – gyvybės šaltinis. Be vandens nebūtų augmenijos, todėl nebūtų deguonies ir gyvybės. Nuo naudojamo vandens kokybės daug priklauso mūsų sveikata. Galime pagrįstai didžiuotis, kad Lietuva yra bene vienintelė šalis Europos žemyne, kur naudojamas tik požeminis geriamasis vanduo.

Vanduo saugo grožį ir sveikatą – geriant daugiau vandens, riebalų atsargos, sukauptos organizme, ima mažėti, ir atvirkščiai, vartojant mažiau vandens, riebalai kaupiasi sparčiau.

Padeda deginti  kalorijas – organizmas turi gauti pakankamai vandens, kad būtų normali medžiagų apykaita. Nedidelė organizmo dehidratacija (vandens stygius) sulėtina medžiagų apykaitą tiek, kad ramybės būsenoje jis sudegina 3 proc. mažiau kalorijų nei turėtų.

Neleidžia kauptis skysčiams – gerti daug vandens svarbu ir todėl, kad tai geriausia priemonė pašalinti skysčių perteklių iš organizmo.

Stiprina raumenis – sportuojant reiktų gerti dar daugiau vandens, nes organizmas jo daugiau netenka. Be to, vanduo padeda išlaikyti raumenų tonusą, užtikrina natūralius jų susitraukimus.

Išsaugo gražią odą – geriant daug vandens oda sustangrėja, išsitiesina.

Pašalina toksinus – vanduo padeda iš organizmo pasišalinti šlakams ir įvairiems toksiškiems medžiagų apykaitos produktams.

Kiek vandens reikia? Vidutiniškai per dieną žmogaus organizmas turėtų gauti apie 2 litrus skysčių. Daugiau vandens reiktų gerti sportuojant, esant karštam bei sausam orui.

Nors žmogaus kūne yra daug vandens (50-80 proc. kūno masės), organizmas negali sukaupti jo atsargų. Skysčių kiekis turi būti nuolat papildomas. Nors per dieną suvartojamo skysčio normos nustatomos priskaičiuojant visus išgeriamus gėrimus, tačiau niekas negali būti geriau už gryną vandenį. Vandenį organizmas įsisavina geriausiai. Todėl visų per dieną suvartojamų skysčių daugumą turėtų sudaryti paprastas grynas vanduo.

Akciją organizavo gimnazijos technologijų mokytojos Snieguolė Valentukonienė, Danutė Račkauskienė ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Ona Kiškytė