„Tumo kodekso“ kūrėjų pamoka

2019 metai Seimo paskelbti rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto metais. Ta proga sukurtas dokumentinis filmas „Tumo kodeksas“. Ši juosta puikiai atspindi rašytojo gyvenamojo meto aplinkybes (Juozas Tumas gimė 1869 m. rugsėjo 20 d. – prieš 150 metų), o pagrindinį vaidmenį atliekantis aktorius Ramūnas Cicėnas vykusiai įkūnija Juozo Tumo-Vaižganto asmenybę .

Šių metų gegužės 9 dieną per trečiąją pamoką Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos III klasių mokiniams teko didelė garbė pažinti keturias labai įdomias ir lauktas asmenybes, sukūrusias nuostabų filmą „Tumo kodeksas“: režisierių Eimantą Belicką, scenarijaus autorę Liudviką Pociūnienę, prodiuserę Teresą Rožanovską ir aktorių Ramūną Cicėną. Kadangi daugelis trečiokų jau iš anksto buvo peržiūrėję filmą muziejuje, klasių valandėlių metu arba per lietuvių literatūros pamokas, tai svečiai mielai dalijosi ir filmavimo įspūdžiais, ir užkulisių istorijėlėmis, taip pat kvietė gimnazistus susipažinti su prodiuserio profesija, atskleidė asmeninę patirtį.

Puikia nuotaika, nuoširdžiu bendravimu, atsakinėjimu į gimnazistų pateiktus klausimus, patirties dalijimusi ir filmo paslapčių atskleidimu svečiai labai sudomino ir tuos žiūrovus, kurie dar nebuvo matę filmo, – atsirado noras pažiūrėti. Filmas „Tumo kodeksas“ tikrai paliks neišdildomą įspūdį ir padės geriau pažinti Juozo Tumo-Vaižganto asmenybę.

Kviečiame ir Jus pažiūrėti šį dokumentinį filmą ir pasinerti į garsaus rašytojo, visuomenės veikėjo, iškilaus dvasininko gyvenimo gelmes!

Greta Žogelytė, III b klasės mokinė