Edukacinis pažintinis istorijos-etikos projektas „Išlikę istorijoje“ ir kitokios pamokos išvykoje

Gegužės 30 dieną I a ir II b klasių mokiniai su etikos mokytoja Meile Platūkiene bei istorijos mokytoja Giedre Škarnuliene lankėsi tarptautinio nusikaltimo – holokausto – žydų tautos įkalinimo vietose Vilniuje. Tai vienas iš tolerancijos centro mokytojų ir mokinių vykdomų edukacinių pažintinių projektų ,,Išlikę istorijoje”.

Ekskursija prasidėjo Paneriuose, kur Antrojo pasaulinio karo metais  buvo žudomi ne tik žydai, bet ir lenkų, lietuvių inteligentai bei kariai, nepaklusę nacistinei Vokietijai ir skatinę visus  jai priešintis. Tai yra nemaža miško teritorija, kurioje palaidoti tūkstančiai nekaltų civilių. Aplankę masinių žudynių vietą, vykome į pačią Vilniaus širdį – jo senamiestį, kuriame buvę du (mažasis ir didysis ) getai. Didįjį getą sudarė vos 7 gatvės, kuriose gyveno beveik 30 tūkst. žydų, o mažąjį tik 3 gatvės, kuriose turėjo gyventi net 11 tūkst. asmenų.

Daug faktų pateikė ir įdomių istorijų mums papasakojo tarptautinės komisijos sovietų ir nacių nusikaltimams Lietuvoje švietimo reikalų koordinatorė Ingrida Vilkienė.

Mintautė Berulytė II b klasės mokinė